Novou členkou bankovní rady ČNB bude Zamrazilová

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Novou členkou bankovní rady České národní banky bude s účinností od 1. března na příštích šest let jmenována makroekonomická analytička Komerční banky Eva Zamrazilová (46 let). V sedmičlenné radě bude jedinou ženou. Rozhodnutí prezidenta Václava Klause dnes ČTK převzala z internetových stránek www.hrad.cz. Jmenování se uskuteční 22. února na Pražském hradě. Bankovní radu opouští koncem února její nejstarší člen a viceguvernér Luděk Niedermayer.

Bankovní rada ČNB mimo jiné rozhoduje o nastavení úrokových sazeb a určuje měnovou politiku země. ČNB je vedle dozoru nad bankovním sektorem rovněž zodpovědná za dozor nad kapitálovým trhem, pojišťovnami a penzijními fondy. Členy bankovní rady prezident vybírá na šestileté funkční období, působit v ní mohou maximálně dvakrát.

Zamrazilová je absolventkou národohospodářské fakulty VŠE. Po studiu zůstala na VŠE a vyučovala teorii statistiky a ekonomickou statistiku a pracovala jako vědecký pracovník v ústavu prognózování. Dále působila v Ekonomickém ústavu ČSAV a Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí. V 90. letech spolupracovala na řadě studií k tematice transformace české ekonomiky. Doktorandské studium ukončila v roce 1990 na katedře statistiky národohospodářské fakulty VŠE. V Komerční bance pracovala na makroekonomických analýzách a prognózách v týmu hlavního ekonoma od roku 1994. Zamrazilová je autorkou nebo spoluautorkou 150 odborných titulů.

Podle analytika Raiffeisenbanky Aleše Michla posílí euroskeptický tón v centrální bance. Nebylo ale možné říci, zda se bude více klonit ke zvyšování, nebo snižování úrokových sazeb. "Zamrazilovou neberu ani jako holubici ani jestřába, jak se někdy rozlišuje. Mým tipem je, že nová členka rady se aktuálně hodně bude dívat na inflační tlaky na trhu práce. V případě vyšších inflačních očekávání a dalšího utahování trhu práce pak případně zvažovat zvýšení úrokových sazeb," uvedl.

Zaměření a činnost bankovní rady se ovšem změnou jedné osoby podle nedávného vyjádření hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka nezmění. "Změní se pouze jedna sedmina bankovní rady. Zároveň se ke stejnému okamžiku nemění široký odborný aparát ČNB, který poskytuje bankovní radě podklady, analýzy a doporučení. Stejně tak se nemění k jednomu okamžiku ekonomická realita," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK