Termín přijetí eura v ČR zůstává dál nejasný

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Ani senátní projednávání aktualizovaného Konvergenčního programu ČR dnes nepřineslo odpověď na otázku, kdy Česko vymění korunu za euro. Předseda senátního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) nepovažuje za možné ani výhodné, aby to bylo do konce desetiletí. Šéfka senátorů ČSSD Alena Gajdůšková z evropského výboru má naopak za to, že není důvod přijetí eura odkládat. Podle ní to dokládá i hodnocení konvergenčního programu Evropskou komisí.

"Vláda by nyní měla neprodleně stanovit datum vstupu do eurozóny a přijmout opatření pro jeho realizaci. Na stanovení tohoto data čeká nejen široká veřejnost, ale především české firmy a podnikatelé, tedy celé hospodářství," uvedla Gajdůšková.

Adamec je ale jiného názoru. "Měli bychom přijmout euro teprve tehdy, až to bude výhodné pro naše občany," uvedl senátor. Podle něj to není nyní, kdy koruna posiluje a česká ekonomika roste dvakrát až třikrát rychleji než v zemích eurozóny.

"Je zajímavé, že ti, kteří říkají, že je třeba teď neodkladně vstoupit do eurozóny, byli ti samí, kteří tady schvalovali ty štědré zákony," podotkl Adamec. Podle něj je třeba nejprve vyřešit politickou dohodou problémy, na které poukazuje i Evropská komise, tedy potřebu zajistit dlouhodobou udržitelnost veřejných financí prostřednictvím důchodové reformy a reformy zdravotnictví. "Pokud tato dohoda nenastane, tak si nemyslím, že budeme připraveni na vstup do eurozóny," dodal Adamec.

Původní Konvergenční program ČR z loňského března počítal se vstupem do eurozóny v roce 2012. Aktualizovaný program z loňského listopadu už ale žádné konkrétní datum neuvádí. Premiér Mirek Topolánek v té době uvedl, že zavedení eura se nedá do původně zamýšleného termínu stihnout. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma počátkem roku odhadl, že Česko by mohlo přijmout evropskou měnu v roce 2019. Například Slovensko má v plánu vstoupit do eurozóny o deset let dříve, tedy přespříští rok.

Češi jsou podle studie brněnské Mendelovy univerzity k přijetí eura poměrně rezervovaní. Podle studie má euro sice podporu dvou třetin obyvatel, ale jen pětina Čechů je chce zavést co nejrychleji, přičemž opačný názor mají dvě pětiny Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK