MF možná navrhne zrušit osvobození novostaveb od daně

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Na novostavby by se možná již nemusela vztahovat výjimka, která je po dobu 15 let osvobozuje od placení daně z nemovitostí. Ministerstvo financí při přípravě novely zákona o této dani zvažuje, že by výjimku na novostavby zrušilo. Na konferenci časopisu Stavební fórum věnované nemovitostem a daním to dnes řekla Alena Holmesová z MF.

"Skutečně se nabízí úvaha zrušit patnáctileté osvobození od daně z nemovitosti pro novostavby," potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Návrh novely zákona o dani z nemovitostí ale ještě předložen nebyl, dodal. Diskutuje se o ní teď v rámci přípravy nového zákona o rozpočtovém určení daní.

Pro mnohé obce, které nyní zažívají stavební rozmach, představuje výjimka z placení daně problém. Například v Kondraci na Benešovsku se daň letos zvýší na korunu z předchozích 0,60 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy. Podle starosty Miroslava Matušky to ale obecní rozpočet příliš nepocítí. "Jsme celkem mladá obec, je tady hodně novostaveb, které jsou od daně osvobozeny," řekl již dříve starosta.

"Starostové oprávněně kritizují absurdní stav, kdy bude zvyšována daň z nemovitosti seniorům ve starých domech, a vysokopříjmové skupiny, které budují nové rodinné domy, žádnou daň z nemovitosti platit nebudou," uvedl Jakob. Důvodem zrušení výjimky na novostavby je podle něj nově zavedená možnost obcí zvýšit až pětinásobně daň z nemovitosti obecně závaznou vyhláškou.

Tuto pravomoc jim dává zákon o dani z nemovitostí od ledna příštího roku. Z již dříve provedeného průzkumu však vyplývá, že většina obcí a měst neplánuje, že by vyšší daň z nemovitostí vybíraly.

Letos se zvýšení daně z nemovitostí týká jen obytných domů, bytů a stavebních parcel, zdaňovat se naopak nebudou samostatné garáže, chaty, chalupy a pozemky. Od ledna příštího roku se však nová úprava daně vztáhne i na ně.

V obcích do 300 a do 600 obyvatel došlo ke zvýšení daně z nemovitostí od počátku letoška, další změny budou i v ostatních vesnicích a městech následovat příští rok. Zvyšují se koeficienty pro výpočet daně. Dosavadní nízké koeficienty znevýhodňovaly proti velkým městům menší obce, které proto na dani vybraly jen malé částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK