Cena ropy mírně klesla pod 100 USD za barel

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. února (ČTK) - Cena ropy se dnes odpoledne stáhla z rekordního maxima nad 100 USD za barel. K poklesu přispěla zpráva o vyšším růstu zásob surové ropy za minulý týden ve Spojených státech, které jsou největším konzumentem ropy na světě. Na trhu je ale stále dostatek investorů s velkou hotovostí, kteří pomohli ke středečnímu růstu ceny na nové rekordy.

Cena lehké americké ropy v 17:12 SEČ klesla o 20 centů na 99,50 dolaru za barel. Ve středu se cena březnového kontraktu na ropu vyšplhala na rekordních 101,32 dolaru za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zlevnila o 32 centů na 98,10 dolaru za barel.

Od počátku letošního roku průměrná cena ropy činí 93,02 dolaru za barel. Je tak téměř o třetinu vyšší než byl průměr v roce 2007, který činil 72,30 USD za barel.

Zásoby ropy ve Spojených státech podle údajů vlády v minulém týdnu stouply o 4,2 milionu barelů. Analytici přitom očekávali zvýšení jen o 2,3 milionu barelů.

Vyšší nárůst zásob v USA ale podle některých zvyšuje i možnost, že ropný kartel OPEC by na svém březnovém zasedání mohl snížit těžbu, jak původně hrozil. Pokud však těžbu nesníží, ceny ropy by mohly začít opět klesat, protože zpráva o zásobách ukazuje, že na trhu není vysoký převis poptávky nad nabídkou.

Členové kartelu OPEC již několikrát zopakovali, že trhy jsou nyní dostatečně zásobeny a není potřeba zvyšovat dodávky, přestože cena se přehoupla nad 100 USD za barel. Navíc ve druhém čtvrtletí se s koncem zimy očekává pokles poptávky po ropě.

Statistické údaje ze Spojených států také ukazují, že poptávka po ropě v zemi by mohla v nejbližší době klesat. Investoři se však nyní zaměřili hlavně na vývoj inflace. Fondy lijí množství peněz do ropy a komodit ze strachu před inflací a poklesem dolaru, a chtějí si tak zajistit vyšší výnosnost svých investic. Na rekordech jsou tak také ceny zlata, mědi či sojových bobů.

Cena ropy se nyní přiblížila historickému maximu po inflačním přepočtu z dubna 1980, které činilo 102,53 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK