Experti: Benzin v Česku bude brzy za 31 korun

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Vysoké ceny ropy z posledních dnů zřejmě již brzy pocítí lidé u čerpacích stanic v Česku. Natural by podle analytiků, které dnes oslovila ČTK, mohl již brzy vyšplhat až k 31 korunám za litr. Nyní je podle společnosti CCS v průměru za 30,30 Kč/l. Podražit by tak mohli například dopraváci, aerolinky či pekaři, kterým se zvedají náklady.

V současnosti nerostou pouze ceny ropy, zvyšuje se i cena uhlí a dalších komodit. "To vše se odráží do energetiky," řekl analytik Cyrrus Jan Procházka. Nejvíce bita tak budou zejména odvětví s vysokou spotřebou elektřiny či paliv.

Zda ale promítnou dražší vstupy do konečných cen, bude záviset na tom, v jak konkurenčním odvětví se pohybují. Velká konkurence v dopravě již například nedovolí koncové ceny zvyšovat výrazně, naopak zpracovatelé ropy si své marže zřejmě udrží.

"Pro české motoristy je špatnou zprávou, že poslední nárůst ceny ropy byl tak prudký, že jej nedokáže vykompenzovat ani rekordně silná koruna k dolaru, která se dnes poprvé v historii dostala pod 17,00 CZK/USD," řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Ropa se na rekord vyšplhala ve středu, kdy se vůbec poprvé dostala nad 101 dolarů a zastavila se až na 101,32 USD za barel.

Dnešní obchodování bude podle analytiků klíčové pro to, jakým směrem se ceny ropy vydají v dalších dnech. Záleží na tom, jak budou obchodníci reagovat na zprávu o zásobách ropy v USA, která byla zveřejněna dnes odpoledne. Ty se v minulém týdnu se již po několikáté za sebou zvedly nad očekávání. Nyní vzrostly o 4,2 milionu barelů na 305,3 milionu, zatímco trh čekal podle agentury Reuters zvýšení o 2,3 milionu barelů.

"Zdá se, že růst cen ropy nekončí," řekl Pikora. Za posledních pět let zdražila ropa zhruba čtyřikrát, hlavní důvodem jsou rychle rostoucí asijské ekonomiky. Ropu nicméně už zřejmě nečeká raketové zdražování jako loni, kdy se ceny ropy zvedly o polovinu.

V následujícím období by se podle Procházky měly ceny ropy pohybovat mezi 85 až 105 dolary za barel. Krátkodobě podle něj sice mohou ceny poskočit třeba i na 120 dolarů, na těchto úrovních se ale neudrží delší dobu. "Na trzích přetrvává nervozita, která nahrává velkým výkyvům (v ceně ropy)," shrnul Procházka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK