Akciové trhy v Asii klesaly

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Tokio 22. února (ČTK) - Asijské akciové trhy dnes klesaly; největší ztrátu přes tři procenta zaznamenal hlavní akciový index v Šanghaji. Hlavní čínský akciový index tak oslabil proto, že se propadl skrze hranici technické podpory. V Tokiu dnes akcie klesaly kvůli obavám z hospodářské recese ve Spojených státech.

Čínské akcie klesají kvůli obavám z toho, že trh není schopen vstřebat příliv nových emisí. Šanghajský index se dnes snížil o 3,47 procenta na 4370,3 bodu, protože se propadl skrze podpůrnou hranici 4466 bodů, která byla jeho 250denním průměrem. Další psychologicky významnou podporu vidí analytici na 4000 bodech.

Tokijský index Nikkei se snížil o 1,4 procenta na 13.500,46 bodu, a za celý týden tak oslabil o 0,9 procenta. Od začátku roku se mu podařilo připsat týdenní zisk pouze jednou.

Vedle obav z recese v USA se v Tokiu promítl i vývoj devizových kurzů. Růst jenu vyvolal obavy o zisky exportérů a klesl nato například výrobce fotoaparátů Canon. Mobilní operátor KDDI pak klesl na dvacetiměsíční minimum poté, co představil nový cenový plán. S vyššími cenami kovů ale rostly akcie společností z tohoto oboru.

V korejském Soulu dnes akcie oslabily o 1,1 procenta v čele s exportéry, a to také kvůli strachu, že je poznamená pokles americké ekonomiky. V indické Bombaji se hlavní akciový index snížil o více než dvě procenta ze stejných důvodů, vyplývá z akciových zpráv agentury Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK