Německá energetika RWE loni zvýšila provozní zisk o 15 pct

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. února (ČTK) - Německá energetika RWE loni zvýšila provozní zisk o 15 procent na 6,5 miliardy eur (přes 163 miliard Kč). Druhý největší energetický podnik v Německu to dnes uvedl na svých internetových stránkách. V České republice mu patří plynárenský RWE Transgas.

Čistý zisk RWE bez jednorázových položek vzrostl o 21 procent na tři miliardy eur. Jde o klíčový ukazatel pro výplatu dividend. Akcionářům představenstvo navrhne, že dividendu zvýší na 3,15 eura na akcii.

Tržby RWE loni dosáhly 42,5 miliardy eur. Po přepočtu na konsolidaci a vliv devizových kurzů se zvýšily o dvě procenta. Koncern také oznámil zpětný odkup akcií za 2,5 miliardy eur, což představuje kolem pěti procent akciového kapitálu.

Do roku 2012 chce RWE zvyšovat provozní výsledek o pět procent ročně. Do tohoto roku také hodlá více než ztrojnásobit instalovaný výkon zdrojů obnovitelné energie. Svůj potenciál na snižování emisí oxidu uhličitého vidí RWE na 40 milionů tun do roku 2012 a dalších 20 milionů tun za další tři roky. Dalším cílem RWE je zdvojnásobit za pět let těžbu zemního plynu.

RWE se nyní pouští na nové trhy. Koncern založil místní firmu v Turecku, další růst chystá v Řecku a v plánech má i expanzi do dalších zemí na jihovýchodě Evropy. Možnosti podnikání zvažuje RWE i v Rusku, uvádí podniková zpráva.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern v Česku ovládá 21 společností, mezi něž patří mj. regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK