Koruna dopoledne vylepšila rekord k euru i dolaru

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posílila na nový rekord k euru na 25,072 Kč/EUR. Posunula rovněž své maximum k dolaru na 16,91 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria OnLine. Koruna už ve čtvrtek poprvé v historii prolomila hranici 17 korun za dolar, když během odpoledního obchodování posílila na 16,99 Kč/USD. K euru se koruna během čtvrtka přibližovala ke svému dnešnímu maximu.

Americký dolar pokračuje v oslabování vůči euru, a tedy i proti koruně. Jeho kurz podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance dostává na 1,4840 USD/EUR a k české měně podle něj nejníže klesl na 16,87 Kč/USD. "Náladu na dolar zhoršila čtvrteční data, především index podnikatelské nálady filadelfského Fedu, který podpořil názor, že americká ekonomika již v tomto čtvrtletí poklesne. Dnešní index nákupních manažerů v eurozóně vyšel v souladu s odhady, a devizový trh tak neovlivnil," uvedl Vlk.

Vůči euru se koruna opět přiblížila hranici 25,00 Kč/EUR, když se dostává na 25,05 Kč/EUR. "Kromě slabého dolaru, který může mít částečně pozitivní vliv, nevidíme žádné zprávy, které by korunu podporovaly v růstu. Motivem může být překonání zmíněné psychologické hranice, o které se dnes koruna může opět pokusit," doplnil Vlk.

Podobně smýšlejí i další analytici. Podle Vladimíra Pikory z Next Finance koruně pomohla také zpráva, že odborářská centrála připravuje novou strategii pro mzdová jednání kvůli vysoké letošní inflaci. To mezi mnohými investory vytvořilo přesvědčení, že ČNB bude muset opět zvýšit své úrokové sazby, konstatoval. "Koruna bude postrádat nové zprávy. Poslední inflační tlaky spolu s vyhlášením odborů jí však uzavírají prostor k výraznějšímu oslabení. Zároveň s tím ale technicky není mnoho prostoru k posílení. Očekáváme proto stagnaci v širším pásmu," uvedl.

Forint se zlotým dnes nevykazují jasný směr, slovenská koruna posiluje spolu s českou korunou. Akciové trhy oslabují poté, co se do Evropy přenesla zhoršená nálada z USA a Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK