Firmy: Koruna sráží dotace z EU, státní podpora by měla být vyšší

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Silnější měna snižuje množství peněz v jednotlivých programech a výzvách dotovaných z evropských fondů. Pro mnohé podnikatele to může představovat problém, protože mohou nakonec dostat méně peněz. Na dnešním semináři Hospodářské komory o evropských dotacích to řekl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Stát by tomu mohl čelit například zvýšením míry spolufinancování, uvedl ředitel strukturální sekce ministerstva zemědělství Pavel Sekáč.

Pokud by se kurz koruny vůči euru udržel na současné výši, přišlo by Česko za období 2007 až 2013 z evropských fondů přibližně o 84 miliard korun méně.

Česko si zvolilo nejmenší možnou míru spolufinancování z veřejných rozpočtů. Například v Německu je podle Sekáče podstatně vyšší. "Toto je jedna z cest jak uhradit ztráty vzniklé kurzovými rozdíly," řekl. Zároveň však připustil, že je to jen teoretická možnost. "Státní rozpočet pravděpodobně nebude chtít tuto machinaci uskutečnit," dodal Sekáč. Současná míra spolufinancování z veřejných rozpočtů činí 15 procent z celkové hodnoty projektu. Vyjádření ministerstva financí k možnému zvýšení veřejné podpory ČTK zjišťuje.

Kurz koruny se v budoucnosti může pohybovat i opačným směrem, takže by se celková alokace z Bruselu naopak zvyšovala, řekl na semináři náměstek pro evropské záležitosti MMR Daniel Toušek. To však podnikatelé označili za nepravděpodobnou spekulaci.

Web www.strukturalni-fondy.cz, který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj, stále oznamuje, že ČR může získat 752,7 miliardy korun. Aktuální kurzový přepočet z celkové alokace 26,7 miliardy eur je přitom asi 669 miliard, to je tedy přibližně o 84 miliard méně.

"Celková alokace pro ČR v období 2007 - 2013 již byla jednou provždy dána a nikoho v Bruselu nezajímá, co mezi tím udělal kurz CZK/EUR. Takže pokud koruna posiluje, nikdo nám žádné peníze navíc nedá, aby ztrátu dorovnal. Takže přepočet dle aktuálního kurzu při vydání rozhodnutí ten problém neřeší," vysvětlil již dříve ČTK Petr König z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, který se zabývá výzkumem EU a evropských fondů. "Kurzové riziko nese stát," dodal.

"Pro konečné žadatele to pak v podstatě znamená, že bude docházet ke snižování reálných alokací pro jednotlivé programy, jejich opatření a jednotlivé výzvy," řekl k možným rizikům této situace odborník na strukturální fondy Petr Pažout z poradenské společnosti Optimus Consult & Invest.

Ministerstvo financí tvrdí, že náklady na pojištění proti pohybu kurzu by mohly být příliš vysoké. To však finančníci popírají. "Banky by se o takovou zakázku popraly, už jen kvůli renomé, že takové finanční prostředky spravují. Stát by zajištění nestálo prakticky nic," řekl minulý týden Právu nejmenovaný bankéř.

"Pokud banky tvrdí, že jsou připraveny nabízet i flexibilní produkty reagující na tempo čerpání, pak by tomu nemělo stát nic v cestě. Tedy pokud to posvětí vedení ministerstva. Spíš si tedy myslím, že to je důsledek buď opomenutí nebo nechuti/obavy ten problém řešit," uvedl König.

Česká měna dnes dopoledne posílila na nový rekord k euru na 25,072 Kč/EUR. Koruna už ve čtvrtek poprvé v historii prolomila hranici 17 korun za dolar, když během odpoledního obchodování posílila na 16,99 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK