MF navrhuje vytvořit účetnictví státu, materiál projedná vláda

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Ministerstvo financí chce vytvořit v souvislosti s projektem Státní pokladny jednotné účetnictví státu. To by mělo využívat podobné metody jako podnikatelé, sjednotit současný roztříštěný systém a poskytovat informace o hospodaření v reálném čase. Vyplývá to z novely zákona o účetnictví, kterou v pondělí projedná vláda. Norma by měla platit od roku 2010.

"Předkládaná legislativní úprava je prvním krokem v rámci zahájené účetní reformy, jejímž základním cílem je vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných, úplných a včasných informací o hospodářské situaci státu a příslušných účetních jednotek," uvedlo ministerstvo.

Současný stav podle úřadu neumožňuje přístup ke kvalitním datům, navíc v reálném čase. Státní finance jsou tak řízeny na základě údajů z neprovázaných a nekomplexních evidencí. "Tento stav je výsledkem roztříštěné tvorby jednotlivých informačních systémů ve státní správě," upozornil úřad.

Změna ovšem podle MF neznamená, že by se ČR stala samostatnou účetní jednotkou. Současná struktura bude podle návrhu zachována, nevznikne žádná nová státem vytvořená organizace.

Jednotlivá ministerstva a další státní organizace by měly poskytovat informace podle novely ministerstvu financí, které by následně mělo sestavit konsolidované účetní výkazy České republiky.

"Významným předmětem účetnictví se stane zároveň státní rozpočet, respektive provázání informací zachycených v účetnictví s informacemi ze systému státního rozpočtu," upozornilo MF.

Celý projekt Státní pokladny, který by měl celkově zprůhlednit hospodaření státu, bude stát asi 2,5 miliardy korun. Jednou ze součástí projektu je Integrovaný rozpočtový systém, na který ministerstvo na počátku února zrušilo zadávací řízení.

Na základě nedostatků, na které upozorňoval kontrolní výbor Poslanecké sněmovny i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, bylo podle ministerstva nejčistším řešením zadávací řízení zrušit a vypsat nové výběrové řízení na Centrální účetní systém a Rozpočtový informační systém současně jako jeden celek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK