Česká měna se drží mírně slabší od svých dopoledních rekordů

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Po dnešních rekordech koruna odpoledne mírně oslabovala a v 16:30 byla o sedm haléřů slabší vůči euru na 25,06 Kč/EUR. K dolaru také zlevnila o sedm haléřů na 16,91 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria OnLine. Česká měna však během dneška poprvé v historii prolomila hranici 25 korun za euro, když se dostala na 24,99 Kč/EUR. Koruna posunula i svůj rekord k dolaru, kurz se dostal až na 16,84 Kč/USD.

"Dnes tak opět koruna předstihla chilské peso a izraelský šekel a stala se nejvíce posilující měnou světa v letošním roce. Od počátku roku posílila vůči euru o šest procent. Proti dolaru pak o 7,8 procenta," řekl serveru Novinky.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl s tím, že se nedá vůbec odhadnout, jak se koruna bude dále vyvíjet.

Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Newxt Finance se koruně za poslední rok podařilo k euru posílit již o plných 13 procent, přičemž v průběhu posledních deseti let koruna posiluje v průměru zhruba čtyři procenta ročně.

"Není vyloučeno, že kurz nyní sklouzne ještě 'kousek' pod 25,00 Kč/eur. Následná korekce odstartovaná vybíráním zisků investorů by ovšem měla korunu opět načas katapultovat směrem k 26,00 Kč/eur," dodala Šichtařová.

Silný kurz české koruny má negativní dopad především pro exportéry, naopak však zlevňuje dovozy zboží ze zahraničí a zlevňuje pobyty českých občanů v zahraničí z hlediska útraty na místě pobytu. Z průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) například vyplývá, že letos by mělo dojít k dalšímu zhruba pětiprocentnímu nárůstu útrat, takže jedna zahraniční dovolená českého občana bude letos stát asi 15.200 Kč na osobu včetně útraty na místě pobytu. Poprvé v tak překročí hranici 15.000 Kč, sdělil ČTK mluvčí AČKA Tomio Okamura.

Opačná situace však panuje ohledně zahraničních turistů přijíždějících do České republiky. "Z naší země se stala již relativně drahá destinace. Ceny v Praze, kam však směřuje 60 procent všech zahraničních turistů, se dostaly kvůli silnému kurzu koruny na světovou úroveň. V Praze už málo nakupují i v tomto směru vyhlášení Japonci," dodal Okamura.

Dolar vůči euru se na světových trzích odpoledne obchodoval při kurzu 1,4835 USD/EUR, aktuálně je mírně silnější na hodnotě 1,4818.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK