Pražská burza oslabila především kvůli akciím ČEZ a Telefóniky O2

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne ztrácela, a to především kvůli akciím společností ČEZ a Telefónica O2. Hlavní index PX dnes klesl o 1,68 procenta na 1537,7 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy. Propad postihl všechny tituly s výjimkou akcií Philip Morris a AAA Auto.

Podle analytika Patria Finance Josefa Kohouta se akcie ČEZ dostaly pod prodejní tlak ihned po otevření trhu. "Energetický titul byl negativně ovlivněn především zveřejněnými výsledky ze strany německé utility RWE, která vykázala ztrátu, a zklamala tak očekávání investorů," vysvětlil Kohout.

Akcie Telefóniky O2 se především v závěru seance dostaly pod silný prodejní tlak ze strany zahraničních účtů, a to navzdory lepším zveřejněným výsledkům. "I navržená dividenda ve výši 50 korun byla investorům málo," uvedl Kohout.

Komerční banka na své dnes zveřejněné výsledky hospodaření podle Kohouta nejdříve zareagovala silným posílením k úrovni 3965 korun za akcii. "Nákupní apetit však velice rychle opadl a titul uzavřel na 3879 korun," dodal analytik.

Objem obchodů ve SPAD byl dnes 3,353 miliardy korun, tedy výrazně méně než průměr za poslední rok, který činí 3,909 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK