V elektrárně Dukovany skončila odstávka bloku

23.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 23. února (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku skončila první letošní odstávka výrobního bloku. Trvala 21,2 dne, což je proti plánu o 1,2 dne déle, přesto byla podstatně kratší, než bylo v elektrárně dosud obvyklé. Na výměnu části jaderného paliva a pravidelnou roční revizi zařízení bylo dříve vyčleněno 32 dnů, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Časový harmonogram nyní nebyl dodržen kvůli dvěma netěsnostem ventilů, což se projevilo v závěrečné fázi zkoušek a spouštění. "Takové zdržení není běžné, odstávka měla trochu smůlu," podotkl Spilka. Podle něj se přesto potvrdilo, že za 20 dnů se potřebné práce dají zvládnout. Zkracování kontrol v blocích umožňuje modernizace zařízení. Letité zkušenosti prý také ukázaly, že některé části není potřeba prověřovat tak často.

Dukovanská elektrárna, která je dosud největším producentem elektřiny v Česku, má čtyři výrobní bloky. Nyní skončila odstávka bloku číslo tři, jaderný reaktor postupně nabíhá na plný výkon.

Každý dukovanský blok se jednou ročně zastaví kvůli výměně části paliva a kontrole zařízení. Podle současného standardu má odstávka trvat 32 dní, technikům už ale stačilo i 29 dní. Po několika letech se bloky odstaví na dva měsíce, aby mohla být prověřena také tlaková nádoba reaktoru. V tomto roce se to bude týkat bloku číslo dvě, který přestane dodávat proud 8. března.

Dukovany letos plánují vyrobit rekordních 14,229 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny. V příštím roce dodávky klesnou kvůli další obnově zařízení, pak se bude výroba zase zvyšovat. V roce 2013 by se měla pohybovat kolem 16 miliard kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK