Ackermann: Chaos na finančních trzích pomáhá rozvíjejícím se trhům

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 24. února (ČTK) - Současný chaos na západních finančních trzích pomáhá rozvíjejícím se trhům, které se většinou vyhnuly rozsáhlejším šokům. Uvedl to o víkendu generální ředitel německé společnosti Deutsche Bank Josef Ackermann v projevu pro setkání podnikových šéfů v Dubaji.

"Šoky na trzích vyzrálých ekonomik zatím vedly k relativnímu přehodnocení rizika, což upřednostnilo některé země a sektory, zejména rozvíjející se trhy," řekl Ackermann. Dodal, že rozvíjející se trhy těží z vysokých cen komodit a stoupajících domácích investic, což omezuje negativní dopady hypoteční krize ve Spojených státech.

Čistý příliv soukromého kapitálu na rozvíjející trhy se loni podle Ackermanna navzdory této krizi zvýšil zhruba o pětinu na rekordních 680 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Ackermann rovněž pochválil centrální banky v USA, eurozóně, Británii, Kanadě a Švýcarsku za kroky ke zmírnění škod způsobených útlumem na americkém trhu s bydlením. "Tato opatření efektivně řešila problémy s likviditou, jimiž byly postiženy mnohé vyzrálé peněžní trhy," prohlásil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK