Odborníci: Koruna zájem o zahraniční nemovitosti zatím nezvyšuje

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Posilující koruna nemá zatím vliv na poptávku Čechů po nemovitostech v zahraničí. A to ani v USA, kde ceny nemovitostí padají v souvislosti s hypoteční krizí a slábnoucím dolarem. Bez ohledu na korunu dlouhodobě sílí zájem například o reality v Bulharsku nebo o horské apartmány na Slovensku či v Alpách. V budoucnosti ale vliv silné koruny na poptávku po nemovitostech v zahraničí vyloučit nelze. Vyplývá to z ankety, kterou ČTK provedla mezi některými realitními odborníky.

"Nemyslím si, že by posílení koruny nějak zásadně ovlivnilo rozhodování o koupi nemovitostí v USA," řekl Radim Koliba ze společnosti Hot Reality Plus. Zájem o nákup rodinných domů například na Floridě je podle něj dlouhodobý a nelze v něm očekávat zásadnější zvrat. "Co se týče koupě bytů v USA, jsem toho názoru, že Češi preferují spíše pronájem než samotnou koupi," dodal. "USA určitě není pro Čechy tradiční zemí pro investice do nemovitostí a v budoucnu ani nebude," uvedl René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications.

V jiných regionech ale podle něj zájem tuzemců o investice do zahraničních nemovitostí roste. Jde zejména o Španělsko, Chorvatsko a Itálii, v poslední době ale roste poptávka také například po bulharských nemovitostech. "Ceny u nových developerských projektů jsou zde velmi nízké a určitě mají před sebou velký potenciál růstu," uvedl Hradecký. Atraktivní jsou ale podle něj stále i horské apartmány na Slovensku, kde se dlouhodobě udržují relativně nízké ceny, nebo v italských či rakouských Alpách.

Podobný trend potvrzují i další odborníci. "Češi si spíše pořizují nemovitosti ve Středomoří nebo na horách. Velkou roli hraje dostupnost nemovitosti. Pomalu se objevuje kouzlo Alp a pro mnoho Čechů je vlastnit horský apartmán v Alpách již cenově dostupné," řekla Kamila Fröhlichová ze společnosti z Home Sweet Home.

Jestliže ale aktuálně podle odborníků posilující koruna na zájem o zahraniční nemovitosti až takový vliv nemá, může se to v budoucnosti změnit. "Češi si z velké části vyřešili otázku bydlení a hledají nové investiční možnosti. Vzhledem k situaci, která je v současnosti na kapitálových trzích, stále silné koruně, a zejména silné koupěschopnosti Čechů, budou investice do zahraničních realit důležitou součástí investičního portfolia stále větší skupiny českých investorů," míní Hradecký.

Informaci o tom, že se cizinci díky padajícímu dolaru vrhli na nemovitosti na Floridě, přinesla ve středu agentura Reuters. Ceny nemovitostí začaly na Floridě i jinde v USA klesat po loňské krizi na trhu s nestandardními hypotékami. Největší poklesy zaznamenal západ Floridy, zejména města jako Punta Gorda nebo Fort Meyers, kde se snížily ceny nemovitostí až o 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK