Dva fondy žalují Yahoo kvůli odmítnutí nabídky Microsoftu

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 24. února (ČTK) - Dva detroitské penzijní fondy zažalovaly internetovou společnost Yahoo, protože odmítla nabídku na převzetí softwarovým gigantem Microsoft za více než 41 miliard dolarů. Žaloba je známkou rostoucí nespokojenosti akcionářů s vedením firmy Yahoo.

Správní rada společnosti Yahoo podle žaloby ve snaze zabránit převzetí Microsoftem usiluje o dohodu s jinými podniky, která by mohla mít negativní dopad na hodnotu akcií. Fondy žádají soud, aby vedení zabránil v dokončení takovéto dohody a ve vytváření dalších překážek pro převzetí, jež by mohly odradit potenciální kupce.

Microsoft začátkem měsíce nabídl za každou akcií Yahoo 31 dolarů, tedy o 62 procent více, než v té době činila cena akcií na burze. Nabídka vedla k výraznému posílení akcií, jejichž cena se nyní pohybuje kolem 28 dolarů, napsala agentura Reuters.

Vedení Yahoo nabídku Microsoftu odmítlo s tím, že je příliš nízká. Poté údajně zahájilo jednání o možné spolupráci s jinými podniky, například s mediální skupinou News Corporation, která vlastní oblíbenou internetovou stránku MySpace.

Pokud by se firmy Yahoo a Microsoft daly dohromady, vznikl by v počítačových technologiích světový gigant a významný rival kolosu Google. Ten je lídrem v internetovém vyhledávání a reklamě na webu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK