Tisk: Britské daňové úřady šetří Brity s účty v Lichtenštejnsku

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Britské daňové úřady vyšetřují až stovku bohatých Britů s bankovními účty v Lichtenštejnsku. Informoval o tom list Sunday Times. Dodal, že úřady zaplatily informátorovi za kradené údaje o těchto účtech 100.000 liber (3,3 milionu Kč). Velké vyšetřování daňových úniků prostřednictvím lichtenštejnských bank již nedávno zahájilo Německo, kde je nejznámějším podezřelým bývalý šéf poštovního koncernu Deutsche Post Klaus Zumwinkel.

Mluvčí britské celní a berní služby (HMRC) odmítl zprávu potvrdit. Uvedl však, že HMRC využívá svých pravomocí k ochraně britské státní pokladny před těmi, kteří se chtějí schovávat za zákony o utajení, aby připravili Británii o daňové příjmy. Britům podle listu Sunday Times hrozí za daňové úniky prostřednictvím účtů v Lichtenštejnsku až sedmileté vězení, napsala agentura Reuters.

Lichtenštejnsko využívá diskrétních bankovních služeb k přilákání zahraničního kapitálu. Německé vyšetřování ale naznačilo, že této přívětivosti během let využily stovky Němců, kteří se chtěli vyhnout placení daní.

Vyšetřování se rozběhlo poté, co německá tajná služba BND koupila od jistého bývalého zaměstnance lichtenštejnské banky LGT ukradený disk se seznamem klientů. To vyvolalo ostrou rozmíšku mezi Německem a Lichtenštejnskem.

Princ-regent lichtenštejnského knížectví Alois nejdříve v úterý německé úřady obvinil z kupčení s kradenými daty. Šéf německé sociálnědemokratické strany (SPD) Kurt Beck pak mimo jiné prohlásil, že knížecí rodina podle něj má špatné svědomí a že by se Lichtenštejnsko mělo chovat tak, jak je obvyklé mezi civilizovanými státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK