Euro: Agrofert koupil firmu Proma

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Skupina Agrofert Holding koupila předního specializovaného producenta prasat v Česku, družstvo Proma z Mladé Boleslavi. Touto akvizicí tak holding doplnil prostřední článek řetězu, který tvoří trojice mladoboleslavský výrobce krmných směsí Zena, jejich odběratel a producent 4300 tun prasat za rok Proma a Maso Planá, kam zvířata putují na porážku. Ve svém aktuálním vydání o tom informuje týdeník Euro.

"Promu jsem koupil," potvrdil týdeníku majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš. Chovatelé prasat nejen v ČR se již delší dobu potýkají s problémy, zejména kvůli prudkému růstu cen krmiv a zároveň poklesu cen vepřového. "Každý týden proděláváme na prasatech půl milionu korun, rok to nevydržíme. Co bude dál, musí rozhodnout majitelé," připomněl týdeník říjnové vyjádření ředitele a spoluvlastníka Promy Josefa Luky. Výsledkem je současný prodej Promy.

Agrofert si podle týdeníku pozici největšího tuzemského producenta prasat upevnil i nedávným ovládnutím holdingu První žatecká, do nějž patří velkovýkrmna prasat Animo Žatec. Chovu prasat se věnuje také firma ZVOS Hustopeče, ve které Agrofert nedávno získal majoritu prostřednictvím ZZN Pomoraví, jehož je jediným akcionářem.

Potíže producentů prasat trvají již delší dobu. V listopadu dokonce uspořádali demonstraci, kterou se neúspěšně domáhali miliardy korun od státu kvůli krizi na trhu s vepřovým. Někteří z producentů proto přistoupili k tomu, že začali vepřové vyvážet do zahraničí.

Ministři zemědělství Evropské unie tento týden producenty vepřového masa podpořili. Na návrh Německa unie prodloužila o tři měsíce období pro takzvané soukromé skladování, které chovatelům umožňuje vepřové maso nejdříve na nějakou dobu zamrazit a poté je znovu uvést na trh. Jednalo se i o návrhu na podporu vývozu zamrazených vepřových půlek, ale zatím bez úspěchu. Podpora exportu se nadále týká jen zpracovaného a nezpracovaného masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK