Týden: Češi patří mezi největší obchodníky na varšavské burze

24.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Čeští investoři patří mezi největší obchodníky na varšavské burze. Loni uskutečnili obchody za 22,25 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 56 procent. Například objem obchodů amerických bank, makléřů a pojišťoven byl loni vyšší pouze o 11 miliard korun, píše ve svém aktuálním vydání časopis Týden.

Polská burza je podle Týdne pro investory atraktivní zejména díky velké nabídce firem z různých odvětví včetně těžby kovů, která v posledních letech zažívá boom. Zároveň na burzu vstupuje řada nových firem, jen v minulém roce jich bylo 81, zatímco na pražské burze to byly pouhé dvě, AAA Auto a belgická VGP. Navíc jejich debut přinesl investorům obrovské zklamání, píše Týden.

"Pět šest titulů, s nimiž se obchoduje na pražské burze, investorům nestačí. Chtějí větší výběr," cituje Týden analytika společnosti Cyrrus Jana Procházku. Na varšavské burze se obchoduje s 352 podniky, řada z nich z oblastí, které na českém trhu chybějí, například informační technologie, strojírenství, těžba a zpracování surovin nebo potravinářství.

Díky přílivu nových emisí se tržní hodnota firem obchodovaných ve Varšavě pohybuje kolem 272 miliard eur, v Praze je to zhruba 70 miliard. Mírně přes polovinu varšavské hodnoty ale tvoří zahraniční společnosti, z čehož významnou část představuje energetický holding ČEZ.

Polská burza je v současnosti podle Týdne tak velká díky tomu, že se jí dostalo velké podpory ze strany státu. Poláci si povinně spoří do penzijních fondů, které musejí značnou část prostředků investovat do akcií právě na burze ve Varšavě.

Na druhou stranu má polský trh řadu úskalí. Pokud chtějí čeští investoři nakupovat akcie, jsou nuceni vyměnit koruny za polské zloté. Při prodeji cenných papírů pak musejí naopak zloté přeměnit na koruny. Zisky majitelům polských akcií v poslední době zmenšilo i posilování koruny. Česká měna za půl roku zpevnila o pět procent, což ve stejné míře srazilo hodnotu polských akcií v přepočtu na českou měnu, uvedl Týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK