Japonské akcie díky zprávám z Číny zpevnily

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu týdne výrazně zvýšily. Pomohly jim především zprávy, že čínský státní investiční fond se chystá nakoupit akcie japonských firem až za deset miliard dolarů (přes 170 miliard Kč). Na devizovém trhu se dolar drží v blízkosti třítýdenního minima vůči euru.

Index Nikkei 225 si připsal 414,11 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 3,07 procenta na hodnotě 13.914,57 bodu. Širší index Topix vzrostl o 2,6 procenta na 1355,54 bodu.

Trh těžil také z vyššího zájmu o akcie finančních společností, na které měla příznivý vliv zpráva o chystané pomoci pojišťovnám obligací. Ty se kvůli krizi na úvěrových trzích potýkají s vážnými problémy.

"Za prvé je to reakce na zprávy o záchraně pojišťoven obligací, a za druhé reakce na zprávy o záchraně pojišťoven obligací," podotkl analytik společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama. Co se týče zpráv o chystaných investicích Číňanů v Japonsku, pomůže to podle něj pouze určitým podnikům, ne trhu jako celku.

Na devizových trzích se kurz dolaru držel v blízko třítýdenního minima k euru a nejvíce ho ovlivňují předpoklady, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky. Stále přetrvávají také obavy z recese americké ekonomiky.

Naopak euru pomohla statistika z konce minulého týdne, která ukázala, že sektor služeb není v tak špatném stavu, jak se zdálo o měsíc dříve. Tím v zásadě padají naděje, že Evropská centrální banka v nejbližší době sáhne ke snížení úroků.

Pozornost se také věnuje americké společnosti Ambac Financial Group, která je právě jedním z pojišťovatelů obligací. Podle agentury Reuters se firma dnes nebo v úterý dočká záchrany.

"Mohli bychom se dočkat mírného zpevnění dolaru, pokud by ta záchrana na trh vrátila důvěru," řekla analytička společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Naomi Finková.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4814 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4807 USD, kde byl v pátek. K japonskému jenu zůstal bez větších změn na 107,41 JPY, a podobně euro k jenu se prodávalo kolem páteční hodnoty 159,14 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK