Greenspan: Americká ekonomika už přestala růst

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Džidda (Saúdská Arábie) 25. února (ČTK) - Americká ekonomika už zcela zastavila růst a čím déle bude přešlapovat na místě, tím pravděpodobněji zahájí pokles. Řekl to bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan, který má i rok po odchodu z čela této instituce značný vliv na utváření názorů mezi analytiky.

"V této chvíli je růst americké ekonomiky roven nule," řekl Greenspan na investiční konferenci v saúdskoarabské Džiddě. Greenspan dosud říkal, že v USA je pravděpodobnost výskytu recese zhruba 50 na 50.

Fed ještě donedávna tvrdil, že riziko recese není zanedbatelné, ale že se jí ekonomika nakonec vyhne. Minulý týden ale Fed vydal aktualizovanou zprávu, v níž výhled růstu americké ekonomiky na letošní rok snížila hned o půl procentního bodu na 1,3 až 2,0 procenta.

Centrální banka za jeden z hlavních důvodů revize výhledu označila přetrvávají problémy na trhu bydlení. Ty jsou i prvotní příčinou problémů, z nichž vznikla krize na úvěrových trzích v celém světě. Podle Greenspana je nutné počítat i s tím, že boom na trhu s ropou už zde zůstane, takže se zřejmě nedá počítat s tím, že ekonomice by pomohla levnější ropa.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí podle prvních odhadů zpomalila růst na 0,6 procenta. To je výrazné zpomalení proti předchozím třem měsícům, kdy růst činil 4,9 procenta. Za celý rok růst největší ekonomiky světa dosáhl 2,2 procenta, což je nejméně od roku 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK