ČEZ loni zvýšil zisk na rekordních 42,8 mld. Kč

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Energetická skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Předloni vydělala 28,8 miliardy korun. ČTK neauditované konsolidované výsledky získala z podkladů před tiskovou konferencí firmy. K rekordnímu výsledku pomohly firmě především vyšší výroba, vyšší ceny elektřiny, akvizice v zahraničí a úspory nákladů. Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků i předběžných odhadů vedení společnosti.

Čistý zisk skupiny ČEZ po odečtení menšinových podílů, tedy zisk náležející akcionářům ČEZ, činil 41,55 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se loni zvýšil o 17 procent na 75,3 miliardy Kč. Provozní zisk vzrostl o 33 procent na 53,2 miliardy Kč.

Provozní výnosy skupiny ČEZ loni vzrostly o 17 procent na 174,6 miliardy korun.

Výši loňského zisku výrazně ovlivnily mimořádné vlivy. Dopad daňové reformy přidal k zisku skupiny ČEZ více než tři miliardy korun. V hospodaření firmy se projevil vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň a změna odhadu nevyfakturované elektřiny. Odhad čistého zisku na letošek ponechala firma beze změny na 46,6 miliardy korun.

Výroba elektřiny v domácích elektrárnách firmy vzrostla meziročně o 5,5 procenta na 65,4 terawatthodiny. Spotřeba elektřiny v Česku přitom loni vzrostla jen 0,6 procenta. Při započtení zahraničních zdrojů skupiny ČEZ v Bulharsku a Polsku vzrostla produkce o 12,6 procenta na 73,8 terawatthodiny.

ČEZ měl loni na trhu s elektrickou energií podíl 45 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK