Roman: Zpětný odkup akcií ČEZ se může zopakovat

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ může letos zopakovat zpětný odkup akcií, záleží to ale na tom, zda volné prostředky nepoužije na akvizice. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman. Získané akcie z aktuálního odkupu firma nejspíše zruší.

"(Další) zpětný odkup akcií může být legitimní možnost," uvedl Roman.

ČEZ dosud během zpětného odkupu stáhl z trhu více než 8,6 procenta vlastních akcií; rozhodnutí loňské valné hromady umožňuje odkoupit až deset procent. Po dokončení odkupu ČEZ akcie pravděpodobně zruší. "Zrušení akcií je jedna z alternativ, alternativa nejpravděpodobnější. Zatím nemohu říci jestli k tomu doje, protože o tom musí rozhodnout akcionáři na valné hromadě," řekl Roman.

Zrušením akcií se sníží základní kapitál firmy; díky tomu zároveň vzroste relativní podíl státu ve společnosti ČEZ. Menší počet "volných" akcií pro ostatní investory by teoreticky mohl být impulzem k růstu ceny cenného papíru, protože hodnota společnosti se dělí na menší počet dílů.

"Trh se zrušením akcií nicméně již dříve počítal. Analytici tuto možnost již zahrnuli do svých ocenění," řekl ČTK Jakub Židoň z České spořitelny. "Pokud by došlo ke snížení kapitálu, potom se otevírá možnost - pokud by s tím akcionáři souhlasili - tento proces (zpětného odkupu akcií) zopakovat," řekl Roman. Nemusí se podle něj jednat znovu o deset procent akcií ze základního kapitálu.

Nový zpětný odkup je pro ČEZ nejlepší metodou, jak se zbavit volných peněz, uvedl analytik Cyrrus Jan Procházka. Představenstvo společnosti ČEZ ho podle něj navrhne spolu s oznámením výše dividendy. "Právě oznámení dalšího odkupu by mohlo znamenat výrazný impulz pro cenu akcií firmy," řekl Procházka.

I podle Petra Nováka z firmy Atlantik FT přistoupí ČEZ k dalšímu odkupu vlastních akcií, pokud se nenaskytne nějaká akvizice, která by výrazně zvedla hodnotu firmy.

Důvodem nynějšího zpětného odkupu akcií byla neefektivní struktura kapitálu a nevyhovující poměr vlastního kapitálu a dluhu společnosti.

ČEZ již v prosinci ohlásil změnu dividendové politiky; firma hodlá letos a v dalších letech na dividendách vyplácet 50 až 60 procent čistého zisku bez jednorázových položek. Před rokem ČEZ vyplatil hrubou dividendu 20 korun na jednu akcii, což odpovídalo výplatnímu poměru zhruba 43 procent.

Přesnou výši dividendy, kterou představenstvo navrhne rozdělit z loňského zisku, nicméně dnes firma neoznámila. "Bude to velmi zajímavý posun směrem nahoru vzhledem k loňskému roku," řekl Roman.

Na vyšší dividendě vydělá nejvíce stát, který je dvoutřetinovým vlastníkem společnosti ČEZ. Loni si díky dividendě přišel státní rozpočet na osm miliard korun.

Polostátní ČEZ loni podle dnes ohlášených výsledků zvýšil čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším domácím subjektem. Kromě České republiky působí v dalších deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK