Vláda nominovala Tůmu na prezidenta EBRD

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Vláda nominovala současného guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). O nominaci budou ještě jednat v březnu ministři financí EU kvůli jednotnému postupu, uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Mirek Topolánek. Současným prezidentem EBRD je Jean Lemierre, kterému končí druhé čtyřleté funkční období letos v červenci. Vlastní kandidáty má podle Topolánka rovněž Maďarsko a Německo.

"Vzhledem ke své dosavadní profesní kariéře a zkušenostem je Tůma velmi silným kandidátem, který má již nyní podporu celé řady zemí EU. Tento týden zasíláme oficiální kandidaturu," uvedl Topolánek. O novém prezidentovi by podle něj mohlo být rozhodnuto na květnovém zasedání EBRD v Kyjevě.

EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého SSSR při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Byla založena v roce 1990 a jejím sídlem je Londýn. Banka postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Česká republika se stala loni v říjnu první zemí ze střední Evropy, která přestala využívat programů banky. Česko tak již od ní nepřijímá úvěry, naopak je zemí, která pomoc poskytuje.

EBRD spolufinancuje v České republice řadu projektů. Celková hodnota projektů, které v zemi od roku 1992 do roku 2006 podpořila, činila více než 4,7 miliardy eur.

Německo minulý týden navrhlo do funkce nového prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) současného náměstka německého ministra financí Thomase Mirowa (55).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK