Vláda: Poskytování dat z katastru by mělo být pod větší kontrolou

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Poskytování údajů z katastru nemovitostí by v budoucnu mělo být pod větší kontrolou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Počítá s tím návrh novely katastrálního zákona, který dnes schválila vláda. Veřejný přístup do této databáze bude ale zachován a lidé mají mít nově i možnost na kterémkoli katastrálním úřadě získat údaje z digitalizované části celorepublikového katastru nemovitostí. O přijetí úpravy na tiskové konferenci po jednání kabinetu informoval premiér Mirek Topolánek.

"Informace o vlastnictví konkrétní osoby v rámci celé ČR, kopii kupní smlouvy nebo rozsudku bude podle novely moci získat jedině žadatel, který se identifikuje a uvede účel, pro který tyto výstupy potřebuje," uvedl v dnešní tiskové zprávě ministr zemědělství Petr Gandalovič, který návrh předložil. MZe v pátek informovalo, že zásada veřejné přístupnosti katastru, se kterou počítá i návrh nového občanského zákoníku, zůstane zachována.

Úprava počítá s tím, že nebude možné nahlížet do sbírky listin, ale ze sbírky listin se budou poskytovat pouze kopie na základě písemné žádosti. "Bude tak plná kontrola nejen nad tím, kdo získává jaké údaje o přehledu vlastnictví z území ČR, ale i ze sbírky listin. Získání této plné kontroly umožní v případě jiného než zákonem dovoleného užití získaných osobních údajů ÚOOÚ provést šetření takové události a udělit zákonem stanovené sankce," stojí v předkládací zprávě zprávě MZe.

Novela podle MZe počítá také s bezplatným uvolněním dálkového přístupu k údajům katastru nemovitostí pro organizační složky státu. "Další výraznější změnu přináší ustanovení, podle kterého bude možné na kterémkoli katastrálním úřadě získat údaje z katastru nemovitostí z území celé ČR, pokud jsou vedeny v digitální podobě," uvedlo MZe.

Úprava zákona má také zavést jednoznačné podmínky pro zápis vlastníka nově evidované stavby. Nyní je to buď vlastník pozemku, anebo stavebník, přičemž není stanoveno, kdo z nich má přednost. "Je proto nutné tuto nejednoznačnost odstranit a stanovit, že jako vlastník nově evidované stavby se zapíše vlastník pozemku, na kterém je stavba postavena, pokud není listinou prokázáno, že vlastníkem stavby je jiná osoba," zdůvodnilo MZe změny.

Za podporu rozvoje realitního trhu lze podle ministerstva považovat navrhovanou možnost dát při parcelaci oddělovaný pozemek do zástavy již před jeho prodejem, což bankám umožní financovat standardním způsobem i prodej nově oddělovaných pozemků.

Návrh novely zákona ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Katastrální úřady vyřídí ročně přibližně 1,7 milionu požadavků v listinné podobě, dalších 1,5 milionu k nim putuje elektronickou cestou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK