Vláda schválila prodej Škodaexportu firmě ČEX

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Vláda schválila prodej státního podniku Škodaexport firmě ČEX, která loni vyhrála výběrové řízení. Za stoprocentní podíl ve Škodaexportu společnost ČEX zaplatí 210 milionů korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Výběrového řízení na prodej Škodaexportu se loni zúčastnili čtyři zájemci a jediným kritériem byla výše nabídnuté kupní ceny. Škodaexport sjednává v zahraničí miliardové obchody pro české strojírenské a energetické firmy.

Společnost ČEX je ze 70 procent vlastněna společností ČKD Praha DIZ a 30 procent akcií drží firma ČKD Nové Energo. Kromě společnosti ČEX se výběrového řízení na privatizaci Škodaexportu zúčastnily firmy Flubio Consulting, Vítkovice a Škoda Holding. "Ze čtyř uchazečů, kteří postoupili do druhého kola výběrového řízení, podala nabídku ještě společnost Škoda Holding," uvedl Jakob.

Od přelomu let 2002 a 2003 je hlavním akcionářem Škodaexportu ministerstvo financí, které nad společností převzalo se souhlasem akcionářů kontrolu poté, co se ocitla v tíživé hospodářské situaci. Za rok 2006 Škodaexport utržil téměř 661 milionů korun a vykázal zisk přes deset milionů korun.

Škodaexport má zastoupení v Číně, Indii, Turecku, Spojených arabských emirátech, Egyptě, Argentině a na Kubě. K nejvýznamnějším zakázkám Škodaexportu patřila dodávka pro čínskou elektrárnu Šen-tchou, projekt Afšin Elbistan v Turecku, rekonstrukce a modernizace elektrárny Ennore v Indii, elektrárny Ajún Musá v Egyptě či předexportní financování dodávky elektrárny do Pákistánu.

V roce 2006 Škodaexport v Pákistánu získal zakázku na stavbu elektrárny s kombinovaným cyklem o výkonu 210 megawattů. Hodnota tohoto projektu je 150 milionů dolarů (zhruba tři miliardy korun). Škodaexport je generálním dodavatelem, který zastřešuje několik firem z ČR i zahraničí. Dodávky pro elektrárnu Škodaexport zahájil loni na jaře.

Škodaexport se v roce 2006 podílel i na dodávkách a montáži náhradních dílů pro dvě elektrárny v Bangladéši, rekonstrukci 14 bloků v tureckých elektrárnách či na opravě malé vodní elektrárny v Albánii. Škodaexport předloni také dodal letecký simulátor do Kazachstánu.

Škodaexport buduje nebo chystá další energetické projekty například v africké Ugandě, Thajsku a Turecku. Loni se firma zapojila do konkurzu v hodnotě 500 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun) na výstavbu elektrárny v argentinské provincii Santa Cruz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK