Rolníky přijde ochrana vod před dusičnany až o 3,44 mld. Kč dráž

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Zemědělci budou muset do zlepšení ochrany vod před dusičnany investovat až o 3,44 miliardy korun více, než se původně počítalo. Celkové náklady by se tak měly vyšplhat na 4,6 miliardy korun. Návrh novely vládního nařízení, která byla vypracována kvůli splnění takzvané nitrátové směrnice Evropské komise, schválila vláda. Oznámil to ministr životního prostředí Martin Bursík.

Evropská komise požaduje, aby Česko prodloužilo minimální skladovací kapacitu pro všechny typy statkových hnojiv na šest měsíců. Zemědělci tak budou muset do roku 2014 vybudovat nové či rekonstruovat současné sklady hnoje, močůvky a kejdy.

Podle původních plánů měla stavba a rekonstrukce skladovacích kapacit v takzvaných zranitelných oblastech stát zhruba 1,16 miliardy korun. Předpokládalo se, že tyto prostředky postačí na šestiměsíční produkci hnoje, čtyřměsíční produkci kejdy a tříměsíční produkci močůvky. Evropská komise ale tyto kapacity považuje v klimatických podmínkách ČR za nedostatečné a doporučila Česku jejich sjednocení u všech druhů statkových hnojiv na šest měsíců. EK navíc nově požaduje, aby Česko mělo i tříměsíční kapacitu pro skladování hnoje před jeho uložením na zemědělskou půdu.

"Z důvodu změny požadavku na skladovací kapacity pro statková hnojiva bude potřeba nově dobudovat nebo rekonstruovat sklady pro hnůj v objemu 1,036 milionu metrů krychlových, pro kejdu 437.500 metrů krychlových a pro močůvku 310.900 metrů krychlových, což představuje navýšení nákladů o zhruba 3,44 miliardy korun oproti současnému stavu," uvedlo MŽP v předkládací zprávě pro vládu.

Termín na zvýšení skladovací kapacity statkových hnojiv byl v návrhu ministerstva stanoven na rok 2014. MŽP připomíná, že v dotačním programu, který je v letech 2007 až 2013 zaměřený na modernizaci zemědělských podniků, jsou projekty na výstavbu skladů pro statková hnojiva ve zranitelných oblastech při přiznávání dotací bodově zvýhodněny.

Zranitelné oblasti, ve kterých platí pro zemědělce kvůli ochraně vod před dusičnany některá omezení týkající se například použití hnojiv, v Česku zabírají zhruba polovinu z celkové výměry zemědělské půdy. Z orné půdy tyto oblasti tvoří 58 procent. Rolníci na těchto územích například nesmějí hnojit v některých obdobích a mohou na obhospodařované půdě aplikovat jen limitované množství dusíku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK