Kvůli uzavření Palladia vznikají obchodníkům milionové ztráty

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Obchodníkům, kteří mají své provozovny v novém nákupním centru Palladium v Praze, kvůli středečnímu požáru a následnému uzavření tohoto obchodního komplexu vznikají milionové ztráty na tržbách. I když provozovatelé obchodů shodně tvrdí, že pro podobné případy jsou pojištěni, tak někteří z nich chtějí s majiteli Palladia jednat o snížení nájemného po dobu uzavření nákupního centra, které by mělo být znovu otevřené do dvaceti dní.

"Celkový rozsah škod závisí na době, po kterou bude naše prodejna uzavřena. Dá se však odhadnout, že škody dosáhnou milionů korun," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold, která v Palladiu provozuje supermarket Albert. Až na milion korun odhaduje škody vzniklé uzavřením své značkové prodejny v Palladiu mobilní operátor Vodafone. "Celková škoda společnosti Vodafone představuje zejména ušlé tržby," uvedl mluvčí společnosti Vodafone Filip Hrubý.

Obchodní řetězec Ahold má podle Kytýra pojištění, které zahrnuje i riziko uzavření prodejny při podobných nehodách. Stejně se vyjádřil i Hrubý. "Naše smlouva s Palladiem nám zároveň v této situaci dává nárok na výrazné snížení nájmu po dobu nefunkčnosti obchodního centra," upozornil Hrubý. Nájemné v nákupním centru Palladium patří kvůli jeho poloze v centru Prahy k nejvyšším v Česku. Obchodníci za pronájem metru čtverečního prodejní plochy v Palladiu platí měsíčně až 150 eur (přibližně 3900 korun).

Někteří obchodníci ale kvůli jednání s provozovateli nákupního centra nechtějí situaci zatím komentovat. "K Palladiu se nebudeme vyjadřovat," uvedla například mluvčí sítě obchodů s oděvy Marks & Spencer Renata Fišerová. Diplomaticky se ohledně případné slevy na nájmu vyjádřila i společnost Ahold. "Naše společnost je v kontaktu s majiteli Palladia, se kterými budeme dále řešit vzniklou situaci a její dopad na naše podnikání," podotkl Kytýr.

Mluvčí Palladia Veronika Kozová řekla, že všichni obchodníci, kteří v tomto nákupním centru působí, by měli mít uzavřenou pojistku zahrnující i škody vzniklé přerušením provozu. Zároveň ale nevyloučila, že vedení nákupního centra Palladium bude s obchodníky a provozovateli služeb jednat o snížení nájemného po dobu, kdy bude nákupní centrum uzavřeno. "Správa nákupního centra se jim snaží vyjít vstříc. Máme uzavřené pojištění a nyní se radíme s právníky a pojišťovnou, jak správně postupovat. Rozhodně se k tomu (snížení nájemného) nestavíme odmítavě," uvedla.

Požár zasáhl minulý týden ve středu hlavní elektrorozvodnu nákupního centra. "Ta je srdcem celého energetického systému komplexu," uvedla Kozová. Podle ní bude nutná nejen oprava a náhrada poškozeného zařízení, ale pracovníci budou muset prověřit všechny návazné systémy. Kozová dnes odhadla, že Palladium by mělo být znovu otevřeno do 20 dnů.

V závěru loňského roku otevřený komplex Palladium v centru Prahy má asi 60.000 metrů čtverečních maloobchodních, stravovacích, zábavních a kancelářských ploch. Kromě tří desítek restaurací je v centru přes 170 obchodů. Tři patra z celkových pěti patří módě a módním doplňkům. Součástí nákupního centra je také 19.500 metrů kanceláří a 900 parkovacích míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK