Koruna opět posunula dosavadní rekord k euru i dolaru

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Česká měna dále vylepšila svůj rekord vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se odpoledne posunula až na 24,93; před koncem obchodování své zisky mírně korigovala a uzavřela na 24,98 Kč/EUR. Zisky si dnes koruna připsala i vůči dolaru, během dne zpevnila na rekordních 16,81 Kč/USD a uzavírala na 16,86 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Analytici upozorňují, že koruna nadále posiluje přesto, že kurz je přehřátý a velmi vzdálený fundamentálně opodstatněným hodnotám. Koruna tak podle nich dál sleduje hlavně vývoj na okolních trzích podpořený sílícími akciovými trhy.

"Důvody posílení nesmíme hledat doma. Všechny dobré zprávy z domácí ekonomiky jsou v kurzu již dávno odraženy. Korunu tlačí vpřed vývoj v okolních zemích. Prudkého posílení jsme se dočkali v Polsku i Maďarsku. Na Slovensku koruna sice neposilovala prudce, ale i tak se dostala na svůj historický rekord 32,68 SKK/EUR. V pozadí stojí především spekulace o tom, jaký bude jednou konverzní kurz slovenské koruny k euru," připomněl Vladimír Pikora z Next Finance.

Zpráva, že česká vláda navrhla guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu za kandidáta na šéfa Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), podle analytiků nechala korunu v klidu. "Tůma je velmi dobrý kandidát, ale nejedná se o faktor, který by hrál při nákupu či prodeji měny roli," dodal Pikora.

Dolar se obchoduje nadále bez větších změn. Od rána podle serveru Patria OnLine oslabil na 1,4825 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK