Teplé počasí o měsíc urychlilo zahájení polních prací

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Nezvykle teplé počasí urychlilo zahájení jarních polních prací ve většině krajů České republiky o čtyři až šest týdnů dříve než je obvyklé. Půda je už nyní vhodná k setí také proto, že v průběhu zimy bylo málo sněhu. Zemědělci ale možná budou mít vyšší náklady s ochranou obilí, protože kvůli mírné zimě hrozí přemnožení škůdců.

Podle předsedy ústecké krajské agrární komory Františka Loudáta hraje včasný výsev jarních plodin velkou roli, protože zlepšuje celkové výsledky pěstování. Plodiny mohou lépe využít vláhu ke svému vzcházení.

Tuto zimu ale nehodnotí zemědělci příznivě. Kvůli malé sněhové pokrývce a jen občasným dešťům je v půdě málo vláhy. "Sucho nás trápí už druhým rokem, máme obavy ze špatného vzcházení," řekl hlavní agronom Zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku Pavel Vodenka.

"Není obvyklé, že jarní práce začínají v únoru. Únor má být podle pranostiky bílý a má posilovat to, co je v poli zaseto," připomněla Dagmar Mocová ze středočeské agrární komory. Na zahradách podle ní ale už kvetou rostliny, které mají mít květy až za měsíc, začínají také rašit ovocné stromy. Mocová proto doufá, že avizované ochlazení bude jen mírné a přírodě moc neuškodí.

Letošní termín zahájení jarních prací patří podle ředitele společnosti Lesonice na Třebíčsku mezi rekordní. "Že jsme v únoru začali se setím, to já pamatuji jen jednou," podotkl.

Do setí se pustila podle ředitele olomoucké agrární komory Miloš Porče zemědělská družstva z okolí Litovle a z Dubu nad Moravou. "Tito zemědělci hospodaří na písčité půdě, která dobře vysychá. Letos je ale obecně v půdě málo vláhy, protože sněhová nadílka byla malá.

Společnost ZP Otice na Opavsku začala díky příznivému počasí přihnojovat pozemky a porosty před dvěma týdny. "Dneska už naplno sejeme jarní ječmeny a připravujeme pozemky pro mák," řekl šéf zemědělského podniku Oldřich Planka.

Zemědělci na Opavsku upozorňují na to, že zima bez sněhu i dešťů má za následek velký srážkový deficit, a tím i nedostatek vláhy pro začátek vegetace ozimých obilovin. "Byli bychom radši, kdyby ležel sníh nebo aby přišly srážky. Očekáváme ale, že příroda se s tím srovná a že ty deště přijdou," uvedl Planka.

První zemědělské práce začaly i na Zlínsku. Podle ředitelky okresní agrární komory ve Zlíně Jany Brázdilové však práce v některých částech regionu komplikuje velmi mokrá půda, někde naopak působí farmářům starosti velké sucho. "Je to velice individuální," upozornila.

Podle Jiřího Teplého z agrární komory pro Liberecko a Jablonecko dává dřívější setí větší šanci na dobrou úrodu jarních plodin, loni totiž výnosy jařin výrazně poznamenala sucha v jarních měsících. Zatímco ozimy pak dávaly rekordní výnosy, které někde dosahovaly až šesti tun z hektaru u pšenice a ječmene, výnosy jarních plodiny byly sotva poloviční.

Přestože loňskou úrodu v některých krajích poškodilo sucho, byly výsledky sklizní vyšší než v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK