BCPP prodlouží obchodování o 15 minut; dříve chtěla hodinu navíc

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Obchodníci budou moci na Burze cenných papírů Praha od dubna nakupovat a prodávat akcie o patnáct minut déle. Obchodování v systému pro nejlepší akcie SPAD bude nově začínat už v 9:15, nyní se obchoduje od 9:30 do 16:00. Na svém zasedání o tom rozhodla Burzovní komora, sdělil mluvčí burzy Jiří Kovařík. Obchodování se mělo podle původních informací prodloužit o hodinu, a to už od března.

Prodloužení obchodování schválila Burzovní komora již loni v říjnu. Burza tehdy chtěla přidat po půlhodině na začátku i na konci obchodního dne.

"S ohledem na globální vývoj na kapitálových trzích jsme se rozhodli náš původní záměr poněkud poupravit a nejprve prodloužit obchodování pouze na jeho začátku," uvedl generální ředitel burzy Petr Koblic.

Pražská burza chce sladit harmonogram obchodního dne s burzami na okolních trzích. "V 9:00 otevírá trh německý akciový trh ve Frankfurtu, podle kterého se řídí velká část investorů," řekl ČTK Jan Procházka z burzovní firmy Cyrrus.

Současné rozšíření o 15 minut podle Procházky příliš změn nepřinese, čeští makléři budou mít stále čas vyhodnotit otevírací kurz v Německu. Výraznější prodloužení obchodního dne si podle něj rozmyslely především domácí banky, kterým by mohlo přinést personální komplikace.

Pražská burza je hlavním českým trhem cenných papírů. Ve SPAD domácí i zahraniční investoři obchodují hlavní české akcie v čele s energetickou firmou ČEZ, Komerční bankou, operátorem Telefónica O2 nebo farmaceutickou společností Zentiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK