Americké akcie dopoledne díky zprávám o akvizicích rostly

25.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly. Trhy hnaly vzhůru zprávy o nových dohodách v mediálním technologickém sektoru a důvěra v plán oživení pro pojišťovatele obligací, které překonaly i obavy z dalších vysokých odpisů bank a makléřských firem.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones vzrostl o 31,75 bodu, tedy 0,26 procenta, na 12.412,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 1,08 bodu, neboli 0,08 procenta, na 1354,19 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 3,18 procenta, čili 0,14 procenta, na 2306,53 bodu.

Analytiky také potěšila zpráva o prodeji starších domů za leden, který klesl méně, než se čekalo. Údaje přinesly naději, že propad trhu s bydlením by mohl být již u konce. Zastavení propadu by mohlo být potřebným katalyzátorem pro oživení finančního sektoru.

Trhy hnaly vzhůru hlavně zprávy o akvizicích v mediálním technologickém sektoru. Největší světový nezávislý vydavatel videoher Electronic Arts v noci na dnešek oznámil, že má zájem převzít menšího rivala Take-Two Interactive Software za téměř dvě miliardy dolarů v hotovosti. Poskytovatel technologie pro digitální zobrazování Getty Images pak oznámil, že ho za 2,4 miliardy liber převezme divize společnosti Hellman & Friedman. Akcie Take-Two dopoledne vyskočily o 47 procent a Getty zpevnily o 31 procent.

Naopak akcie finančních společností klesaly. Citigroup oslabila v reakci na zprávu firmy Goldman Sachs, která očekává, že Citigroup bude muset kvůli krizi na úvěrových trzích zaúčtovat další odpisy ztrát z investic do hypotečních cenných papírů k dosavadním 12 miliardám USD. Další odpisy kvůli ztrátám z investic očekává Goldman i u společností JPMorgan Chase & Co, Merrill Lynch a Morgan Stanley, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK