MfD: Ministerstvo financí chce zmírnit daňová pravidla pro firmy

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Ministerstvo financí chystá zmírnění pravidel, podle nichž si podniky do nákladů započítávají úroky z úvěrů, a snižují si tak daně. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Případné změny, které se mají týkat takzvaně nepropojených firem, ještě musí projednat vláda a parlament. Současná přísnější úprava platí od letošního roku.

"Rozhodli jsme se přehodnotit daňovou uznatelnost úroků z úvěrů a půjček mezi nespojenými osobami z důvodu negativní reakce ze strany podnikatelů a stoupajících úroků, které zdražují kapitál potřebný k dalším investicím v Česku," uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Podle zdrojů MfD s uvolněním pravidel souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek. Úprava má být navržena s platností od roku 2009.

Chystané změny se budou týkat zejména obnovení možnosti snižovat si náklady, a tedy i daně, o úroky z úvěrů od bank. Od letoška je totiž nově omezená uznatelnost úroků při výpočtu daní, i když jde o půjčku z banky. Dosud stát daňově reguloval jen půjčky vzájemně spřízněných firem.

Další změnou by podle daňového konzultanta společnosti Deloitte Jana Daňka mohlo být upuštění od kritéria jednotné úrokové míry. To by znamenalo, že by firmy nebyly znovu nijak omezovány, za jak vysoké úroky si půjčují mezi sebou ve skupině i od bank.

Naopak by se zřejmě neměla nijak měnit pravidla zpřísňující od letoška limit pro půjčky mezi propojenými firmami. Ty mohou nově dosahovat jen dvojnásobku vlastního kapitálu.

Pro podniky jde podle deníku o dobrou zprávu, protože zpřísnění pravidel má na některé obory velké dopady. Týká se to hlavně firem, které svůj byznys financují z velké části pomocí půjček, jako třeba developeři. Developerské společnosti zpravidla na nový projekt, což může být výstavba bytů či obchodního centra, založí novou firmu. Ta potom získá finance od mateřské firmy, nebo z banky. Od letoška však musí počítat s prodražením takové investice. Jako náklady, o které si sníží daně, si totiž mohou uznat menší částky než dosud.

Zpřísnění přitom bylo podle MfD významné pro státní kasu. Podle odhadů měly letošní změny přinést ročně dvě miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK