Japonské akcie oslabily, smazaly část vysokého zisku z pondělí

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes převážně snižovaly, a hlavní index burzy v Tokiu tak smazal část vysokých zisků z předchozího dne. Na trh mělo negativní dopady i snížení ratingu mobilního operátora KDDI, který kvůli sílící konkurenci chystá několik slev. Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz jenu.

Index Nikkei 225 si odepsal 89,85 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,65 procenta na hodnotě 13.824,72 bodu. V pondělí indikátor o více než tři procenta zpevnil a dostal se nejvýše za zhruba šest týdnů. Širší index Topix dnes klesl o 0,6 procenta na 1347,47 bodu.

Zájem byl především o akcie realitních společností, jako je společnost Mitsubishi Estate, jejíž akcie zpevnily o více než čtyři procenta. Investiční společnost Daiwa Institute of Research zvýšila atraktivitu firmy a uvedla, že solidně vypadá její střednědobý rozvojový plán.

Analytik společnosti Toyota Asset Management Masaru Hamasaki se domnívá, že trh je na cestě k oživení, přesto lze podle něj očekávat ještě dílčí problémy v souvislosti s krizí na úvěrových trzích. "Trh už téměř započítal i zpomalení ekonomiky," řekl.

Na devizových trzích se mírně zvyšoval kurz jenu, který nejvíce reagoval na vývoj akciového trhu. Akcie totiž zpočátku zpevňovaly a o zisky přišly až v průběhu dne. Obchodníci proto opustili část spekulativních pozic, při nichž využívají půjček v jenech, s nimiž jsou spojeny nízké úroky.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 107,88 JPY, a mírně tak oslabil z předchozích 107,41 JPY, kde byl v pondělí. Zpevnil ale proti hodnotám z průběhu obchodování v Asii. Na paritě s eurem jen klesl na 159,80 ze 159,11 JPY, zatímco dolar vůči euru zůstal bez větších změn na 1,4812 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK