Německé úřady budou vyšetřovat další banku v Lichtenštejnsku

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. února (ČTK) - Německá prokuratura rozšířila vyšetřování rozsáhlých daňových úniků a chystá se na další banku v Lichtenštejnsku. To je jednou ze tří zemí, které Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila na černou listinu daňových rájů. V sítích už údajně uvízly stovky bohatých lidí z celého Německa.

Prokuratura podle agentury Reuters podrobně prohledala obydlí zhruba 120 lidí, které podezírá z daňových úniků. Je přitom velmi pravděpodobné, že jsou mezi podezřelými i prominentní Němci, i když v této souvislosti zatím nebylo zmíněné žádné známé jméno.

Prvním podezřelým v kauze daňových úniků se v polovině února stal ředitel poštovní a logistické skupiny Deutsche Post Klaus Zumwinkel, který už své šéfovské místo opustil. Úřady si ale k důkazům pomohly přes zdroj, kterému musely za informace zaplatit. To hned kritizovala opozice i část veřejnosti, která se obává porušování bankovního tajemství.

Navzdory kritice za způsob odhalování daňových úniků však Německo není v tomto boji osamoceno. Jednak má podporu Evropské unie, jednak se na jeho stranu přiklonila Velká Británie a Nizozemsko. Británie se dokonce přiznala, že se nechala Německem inspirovat a za údaje potřebné k dopadení podezřelých rovněž zaplatila informátorovi.

Z nejznámějších daňových rájů v Evropě tak v současné době zažívá horké chvilky především knížecí rodina v Lichtenštejnsku. Naopak Švýcarsko spolu s Lucemburskem samy přešly do útoku a tvrdí, že daňovým únikům nijak nenapomáhají. Právě tyto dvě země jsou však pověstné tím, že velmi pečlivě střeží bankovní tajemství a informace zpravidla nepodávají ani policii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK