Slovenská centrální banka nechala základní úrok na 4,25 procenta

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 26. února (ČTK) - Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na 4,25 procenta. Oznámila to mluvčí banky Jana Kováčová. NBS drží sazby beze změn od loňského dubna. Česká republika má základní úrok na 3,75 procenta, což je nejméně z celé Evropské unie.

Od základního úroku se odvíjejí veškeré náklady v ekonomice a sazba je určující jak pro výši úroků z vkladů v bankách, tak pro výši úroků třeba u hypotečních úvěrů.

Pro jednodenní sterilizační obchody tak na Slovensku stále platí úroková sazba 2,25 procenta, jednodenní refinanční sazba zůstala na 5,75 procenta. Podrobněji se vedení banky k rozhodnutí rady a k měnovému vývoji vyjádří na odpolední tiskové konferenci.

NBS naposledy měnila základní úroky loni v březnu a v dubnu, kdy hlavní sazbu snížila v obou případech o čtvrt procentního bodu. Vzhledem k tomu, že Slovensko se od ledna příštího roku chystá zavést euro, měla by měnová politika být v souladu s politikou Evropské centrální banky (ECB).

V eurozóně je nyní základní úrok na čtyřech procentech. Ekonomové však očekávají, že ECB letos měnovou politiku uvolní, což by pro NBS znamenalo tlak na přizpůsobení a sladění sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK