Budvar loni vyvezl 587.000 hektolitrů piva, nejvíc v historii

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 26. února (ČTK) - Budějovický Budvar vyvezl loni nejvíc piva ve své stodvanáctileté historii. K zahraničním zákazníkům v 53 státech směřovalo 587.000 hektolitrů, převážně světlého ležáku. Bylo to o skoro šest procent meziročně více. Pivovaru rostl prodej hlavně na nejdůležitějších trzích v Německu, na Slovensku, v Rakousku a v Rusku. Poprvé budvarský ležák ochutnali v Jižní Koreji, Brazílii a Albánii, informovala dnes ČTK mediální agentura pivovaru.

Více než třemi čtvrtinami se na exportu podílelo pět zemí - Německo (193.000 hektolitrů), Velká Británie (98.000 hl), Slovensko (68.000 hl), Rakousko (50.000 hl) a Rusko (48.000 hl). Prodej v této skupině meziročně posílil o 4,2 procenta. "Nejvíce oceňuji nárůst prodeje v Rusku. Meziroční zvýšení činilo 25 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt. Spokojenost panuje i s výsledky v Německu, které je pro Budvar nejdůležitějším exportním trhem.

"Prodali jsme tam meziročně o dvě procenta piva více, přestože německý trh s pivem poklesl o tři procenta a naše značka patří mezi nejdražší," dodal Chrt. Na Slovensku a v Rakousku se prodeje meziročně zvýšily shodně asi o 11 procent. Pouze Velká Británie se růstem pochlubit nemohla. Kvůli studenému létu se na britských ostrovech vypilo o sedm procent budvarského piva míň. Celkově klesla spotřeba během léta v Británii o 15 až 17 procent.

Export podpořila i spolupráce s dánským gigantem Carlsberg. Ten loni převzal distribuci Budvaru ve Finsku, Chorvatsku, Švédsku, Srbsku a Bulharsku. Díky tomu vzrostl Budvaru prodej v těchto zemích o 39 procent na 14.000 hl. Osvědčil se i nový importér v USA, jím se stal konkurenční Anheuser-Busch (ABI). I přes administrativní potíže s převodem licencí od subdistributorů v jednotlivých státech se prodej ležáku Czechvar v USA zvýšil o 37 procent na celkem asi 11.000 hl. Bylo to více, než kolik prodal bývalý importér.

Budvar patří mezi tři přední tuzemské vývozce piva. Největším je Plzeňský Prazdroj, který loni vyvezl 846.000 hektolitrů, následují Pivovary Staropramen. Čtvrté místo za Budvarem náleží Královskému pivovaru Krušovice. Budvar vyváží prakticky od svého založení v roce 1895, od roku 1906 pivo distribuuje i v USA. Do zahraničí dodává hlavně světlý ležák.

Sládci v Budvaru loni uvařili 1,253 milionu hektolitrů, což bylo meziročně o 8,7 procenta víc. V historii pivovaru to byl čtvrtý největší výstav. Zatím nejlepší rok zažili Budvarští na přelomu tisíciletí. V roce 2000 se v útrobách pivovaru vyrobilo 1,347 milionu hl. piva. Export z loňského výstavu činil 47 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK