CzechTrade loni zprostředkoval vývoz za více než tři mld. Kč

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Čeští exportéři v loňském roce prostřednictvím služeb zahraničních kanceláří státní agentury na podporu obchodu CzechTrade uskutečnili 339 vývozních případů v celkovém objemu přes tři miliardy korun. Počet úspěšných případů byl o 26 procent vyšší než o rok dříve, řekl dnes novinářům generální ředitel agentury CzechTrade Ivan Jukl.

Hlavní část objemu exportu klientů CzechTrade loni opět směřovala na ruské trhy, na které připadlo zhruba 1,3 miliardy korun. "V pomyslném žebříčku úspěšnosti zahraničních kanceláří následuje s 255 miliony korun Bukurešť, se 170 miliony korun Pobaltí a se 145 miliony korun Rotterdam," uvedl mluvčí CzechTrade Aleš Řiháček.

Loni se podle Řiháčka poptávka českých exportérů po službách zahraničních kanceláří CzechTrade zvýšila. "Měřeno v hodinách, které CzechTrade věnoval konkrétním zakázkám svých klientů, překročila poptávka po službách zahraničních kanceláří agentury hranici 25.000 hodin," podotkl mluvčí. Zájem o asistenční služby státu v zahraničí se tak zvýšil meziročně o 66 procent. Tržby CzechTrade za služby loni díky tomu činily 18 milionů korun a celkové tržby agentury včetně finančních operací přesáhly 20 milionů korun.

Agentura CzechTrade na konci loňského roku provozovala 33 zahraničních kanceláří. Loni v květnu otevřela druhou kancelář v Číně a v listopadu nové zastoupení ve Vietnamu. Vytíženost zahraničních kanceláří CzechTrade v roce 2007 podle Jukla přesáhla 38 procent, přičemž přední světové proexportní agentury vykazují průměrnou vytíženost kolem 40 procent.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce letos v osmi zahraničních městech sloučit kanceláře agentur CzechInvest a CzechTrade, což by mělo přinést úsporu ročních nákladů na jejich provoz o 12 až 15 milionů korun. Agentury CzechInvest a CzechTrade by měly mít společné kanceláře v Kolíně nad Rýnem, Paříži, Londýně, Dublinu, Bruselu, Rotterdamu, Chicagu a v západočínském Čcheng-tu.

CzechTrade v letošním roce nabídne firmám novou službu Design pro export. Služba podle vedení agentury podpoří rozvoj průmyslového designu převážně v malých a středních firmách. Podpora průmyslového designu přešla na začátku letošního roku na CzechTrade poté, co ministerstvo průmyslu a obchodu loni rozhodlo o zrušení brněnského Design centra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK