MZe: Lesy ČR uzavřely téměř všechny tendry na práce do r. 2010

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má již uzavřeny téměř všechny tříleté smlouvy na lesnické práce pro roky 2008 až 2010. Tendry uzavřel ve 247 z 257 smluvních územních jednotek a ve zbývajících deseti jednotkách jsou v závěrečné fázi. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Tendry pro roky 2008 až 2010 Lesy ČR vypsaly loni po řadě problémů a sporů o minulé soutěže. Rozdělily je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Dokončení tendrů je nynějším hlavním úkolem nového vedení LČR, které nastoupilo loni v prosinci.

"Jsou to první tendry v lesích, které jsou úspěšně provedeny v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a u nichž není důvod k tomu, že by byly napadeny u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže či u Evropské komise," uvedl Gandalovič.

Zakázky a zejména podíl na lukrativním obchodu se dřevem byly v minulosti jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Ministerstvo zemědělství a dřevaři se nakonec loni v červnu dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení by se mělo vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější. Minulé tendry vždy provázely spory, které vedly k tomu, že od roku 2003 mají LČR již pátého generálního ředitele.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK