CzechInvest zahájí příjem žádostí o dotace na moderní technologie

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zahájí 3. března příjem žádostí o evropské dotace na tvorbu nových pracovních míst v oblasti informačních a komunikačních technologií. K investování má podnikatele motivovat program ICT a strategické služby, který celkem nabízí půl miliardy korun. Firmy mohou získat na své projekty dotace od dvou do 75 milionů korun. ČTK to dnes sdělila Alexandra Rudyšarová, která je pověřena řízením CzechInvestu.

"Podporu mohou podnikatelé využít zejména na pořízení softwaru a softwarových licencí, zřízení a provozování center sdílených služeb, center zákaznické podpory nebo center oprav high-tech výrobků a technologií," uvedla Rudyšarová.

CzechInvest podle ní v rámci operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) přijímal v oblasti informačních a komunikačních technologií žádosti ještě do dotačního programu ICT v podnicích, který je zaměřený na rozvoj informační infrastruktury. V tomto programu je rovněž připraveno 500 milionů korun. "Do konce roku 2007 jsme v něm obdrželi 324 žádostí, což ve finančním vyjádření představuje více než 250 miliónový převis poptávky podnikatelů nad nabízenou alokací. Předpokládám, že program ICT a strategické služby bude stejně úspěšný," podotkla Rudyšarová.

CzechInvest působí jako prostředník mezi Evropskou unií a podnikateli při čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. V OPPI budou mít čeští podnikatelé v letech 2007 až 2013 k dispozici včetně národního spolufinancování téměř 100 miliard korun. Loni mohli díky vyhlášení prvních devíti programů z OPPI čerpat více než miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK