Spotřebitelská důvěra v USA klesla na pětileté minimum

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. února (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v únoru propadla nejníže za pět let. Index organizace Conference Board podle dnešních údajů klesl na 75 bodů z lednových 87,3 bodu.

V polovině února ukazoval jiný index spotřebitelské důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita, propad na nejnižší úroveň za 16 let. Podle expertů byly indexy nálady spotřebitelů tak nízko jen během recesí v polovině 70. let, na začátku 80. let a počátkem 90. let minulého století. Podle ekonomů je nyní americká ekonomika na pokraji další recese.

V únoru se prudce zhoršilo hodnocení současné situace i očekávání do budoucna. Index hodnocení současné situace klesl o 14 bodů na 100,6 bodu a index očekávání sestoupil o 11,4 na 57,9 bodu.

Výrazně se také zhoršilo hodnocení situace na trhu práce. O tři procentní body na 20,6 procenta klesl podíl těch, kdo považují nabídku pracovních míst za dostatečnou. Podíl lidí, podle nichž je práci těžké získat, naopak vzrostl stejným tempem na 23,8 procenta.

Výsledek dnešní zprávy byl hluboce pod očekáváními. Analytici podle agentury Reuters v průměru odhadovali pokles celého indexu jen na 82 bodů. Na údaje reagoval poklesem kurz dolaru i americký trh akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK