Soud v Plzni vyhověl žalobě vlastníků domu na určení nájemného

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. února (ČTK) - Pravděpodobně precedentní rozhodnutí ve vztahu k pronajímatelům bytů s regulovaným nájemným vynesl dnes Okresní soud Plzeň-město. Uznal žalobu vlastníků jednoho z plzeňských domů v Lobzích a rozhodl, že nájemci tohoto domu musí začít platit nájemné vyšší než regulované. Navíc jsou povinni doplatit zpětně pronajímatelům rozdíl v nájemném od ledna 2005. Verdikt zatím není pravomocný, řekla advokátka Petra Marková.

"Moji klienti chtěli zvýšit nájemné nad rámec regulovaného. Opakovaně se na tom pokoušeli s nájemci bytu dohodnout. Ti jakoukoli dohodu odmítli. Proto jsme podali žalobu na určení nájemného soudem," uvedla Marková. V ní vlastníci požádali i o doplacení nájemného za období od počátku roku 2005, protože od této doby marně vyzývali nájemce bytu k dohodě o zvýšení ceny.

Podle Markové je na rozsudku zajímavé hlavně to, že soud nájemné zvýšil zpětně a řekl, že nájemci musí doplatit rozdíl za tři roky dozadu. Dluh by měli uhradit do šesti měsíců od nabytí právní moci rozsudku. "Většinou soudy rozhodují pouze do budoucna, když stanoví, že od teď musí nájemce platit více," uvedla Marková. Upozornila na to, že její klienti žádali méně, než by bylo tržní nájemné a měli důkazy, že se s uživateli bytu snažili dohodnout.

V případě, že rozhodnutí nabude právní moci, bude zřejmě vnímáno jako průlomové. "Principiálně je velmi zajímavé. Soud v odůvodnění odkazuje na nálezy Ústavního soudu a Nejvyššího soudu ČR," dodala Marková.

Ústavní soud v minulosti už několikrát rozhodl, že majitelé domů s regulovaným nájemným mají nárok na uhrazení škody státem. Podle těchto nálezů také mohou obecné soudy rozhodnout o zvýšení nájemného, pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodne. Majitelé domů si však stěžují, že mnohé obecné soudy nerespektují Ústavní soud a staví se na stranu nájemníků. Už více než 4600 majitelů domů si takto stěžuje ve Štrasburku. Požadují odškodné za ztráty způsobené regulací nájemného.

Bytů s regulovaným nájemným je v ČR zhruba 700.000; stejným dílem se o ně dělí obce a soukromí majitelé. Regulace nájemného by měla definitivně skončit v roce 2010, do té doby se má regulované nájemné postupně zvyšovat. V roce 2010 by mělo dosáhnout pět procent ceny nemovitosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK