Ruský Gazprom opět hrozí Ukrajině omezením dodávek plynu

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 26. února (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes jen dva týdny po dohodě prezidentů obou zemí na vyřešení sporu o ukrajinský dluh za plyn opět pohrozil Ukrajině omezením dodávek plynu. Nyní Gazprom kvůli údajným dalším nedoplatkům hrozí snížit dodávky od počátku příštího týdne o čtvrtinu.

"Takto to nemůže pokračovat. Pokud se tyto problémy nevyřeší, přistoupí Gazprom, v zájmu ochrany svých ekonomických zájmů a vzhledem k (ukrajinskému) neplacení za plyn, od deseti hodin dopoledne (8:00 SEČ) 3. března ke snížení dodávek plynu ukrajinským spotřebitelům o 25 procent," uvedl Gazprom v oficiálním sdělení.

Úřad ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka dnes uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin Juščenka na záměr Gazpromu telefonicky upozornil. Údajně uvedl, že dodávky by mohly začít být kráceny již ve středu.

Oba prezidenti se před dvěma týdny dohodli, že Ukrajina začne splácet dlužnou částku 1,5 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč) v nejbližších dnech. Šlo o dluh nahromaděný v listopadu a prosinci minulého roku.

Pokles dodávek na Ukrajinu by mohl ohrozit i vývoz ruského plynu do střední a západní Evropy. Gazprom chce zastavit Ukrajině dodávky ruského plynu; zbylé tři čtvrtiny svého dovozu plynu přes plynovody Gazpromu kupuje Ukrajina od Turkmenistánu.

Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny v lednu 2006, a tento krok pocítily na výpadku dodávek i některé země střední a západní Evropy. Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě; v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Většina ruského plynu přitom do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK