Factum: Bez stravenek změní 41 pct zaměstnanců stravovací návyky

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Více než dvě pětiny zaměstnanců, konkrétně 41 procent, které v současnosti dostávají stravenky, by změnily své stravovací zvyklosti v případě, že by jim zaměstnavatel tento benefit přestal poskytovat. U většiny z nich by se zhoršil způsob a pravidelnost stravování, vyplývá z průzkumu, který dnes společnost Factum Invenio zaslala ČTK.

Mezi zaměstnaneckými benefity jsou jednoznačně nejrozšířenější stravenky nebo příspěvky na oběd. Dostává je 71 procent zaměstnanců. Jiné poskytované výhody, jako je dovolená nad zákonný rámec čtyř týdnů a příspěvek na penzijní připojištění, dostává maximálně třetina oslovených zaměstnanců.

V případě, že by kvůli změně zákona nemohl zaměstnavatel přispívat na stravování stejným způsobem jako doposud, předpokládá více než třetina zaměstnanců, konkrétně 35 procent, že by změny jejich zaměstnavatel využil k tomu, aby sám ušetřil. Naopak podle čtvrtiny těchto zaměstnanců (26 procent) by jim jejich zaměstnavatel stravenky či příspěvky na oběd vynahradil jiným způsobem.

Téměř dvě pětiny oslovených zaměstnanců, přesně 39 procent, nedokáže odhadnout, jak by se jejich zaměstnavatel zachoval, vyplynulo z průzkumu.

Poslanecký návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek v pondělí podpořila vláda. Návrh, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán také předseda vlády Mirek Topolánek, ruší daňovou uznatelnost příspěvků zaměstnavatele na stravenky. Opozice, odbory, zaměstnavatelé i hostinští se záměrem nesouhlasí.

Průzkum se uskutečnil od 28. ledna do 4. února mezi 517 osob v zaměstnaneckém poměru starších 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK