Lemierre už nebude kandidovat na prezidenta EBRD

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. února (ČTK) - Prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Jean Lemierre již nebude usilovat o zvolení do této funkce na třetí období. Agentuře Reuters to řekl mluvčí EBRD. Otevírá se tak cesta k tomu, aby o tuto funkci svedl souboj nynější guvernér České národní banky Zdeněk Tůma s kandidátem Německa, případně Maďarska.

"Řekl (Lemierre) dnes radě ředitelů, že nebude usilovat o třetí funkční období," řekl mluvčí EBRD Anthony Williams. Francouz Lemierre byl v čele EBRD osm let, tedy polovinu její existence; mandát mu končí v červenci.

Česká vláda v pondělí nominovala Tůmu na prezidenta EBRD a guvernér nominaci přijal. O nominaci budou v březnu jednat ministři financí EU, aby se shodli na jednotném postupu.

Vlastní kandidáty má rovněž Německo a Maďarsko. Za Berlín kandiduje náměstek německého ministerstva financí Thomas Mirow. O novém prezidentovi by mohlo být rozhodnuto na květnovém zasedání EBRD v Kyjevě.

EBRD byla založena v roce 1990 jako mezinárodní organizace se záměrem podpořit transformaci bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu na tržní ekonomiku. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Banka nyní postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska. Česká republika se stala loni v říjnu první zemí ze střední Evropy, která přestala využívat úvěrových programů banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK