Euro vystoupilo na nové rekordní maximum k dolaru

26.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. února (ČTK) - Kurz eura vystoupil ke konci dnešního obchodování v USA vůči dolaru na novou nejvyšší úroveň v historii těsně pod 1,50 dolaru. Jeho kurz se dostal na 1,4982 USD a překonal dosavadní maximum 1,4966 USD ze 23. listopadu. Dolar oslabují obavy z recese americké ekonomiky a jeho kurz vůči koši měn klesl na rekordní minimum.

Euro tak na dolar získalo za den více než jeden a půl centu z pondělního závěru 1,4825 USD. Dolarový index vůči šesti hlavním světovým měnám klesl na novou minimální úroveň 74,706 bodu.

Dolar je pod tlakem zhoršující se americké ekonomiky, která stojí na pokraji recese. Znamená to, že centrální banka USA (Fed) bude chtít podporovat ekonomiku snižováním úroků; z hlediska úrokových výnosů tak na tom bude dolar hůře a investoři budou dávat přednost jiným měnám.

U eura se naopak v dohledné době snižování sazeb nečeká. Evropskou měnu dnes dopoledne nastartovala na cestu vzhůru zpráva o nečekaném zlepšení podnikatelské nálady v Německu.

Dolar pak během dne oslabil v reakci na propad indexu důvěry amerických spotřebitelů na pětileté minimum. Později k jeho poklesu přispělo vyjádření viceguvernéra Fedu Donalda Kohna, který řekl, že rizika hrozící ekonomickému růstu v USA vyvolávají větší obavy než inflace. To potvrdilo, že Fed bude velmi pravděpodobně dále snižovat úroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK