S přijetím eura sníží ČNB počet členů bankovní rady

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Po zavedení eura v České republice sníží Česká národní banka počet členů v bankovní radě z nynějších sedmi na pět. Počítá s tím návrh nového zákona o ČNB, který má odloženou platnost až do okamžiku, kdy se v Česku začne platit eurem. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že pro vládu už je připravené přesné znění této normy. Termín zavedení evropské měny v ČR je zatím nejasný, současný konvergenční program totiž žádné konkrétní datum neobsahuje.

Důvodem pro snížení počtu bankéřů je to, že po přijetí eura už nebude centrální banka rozhodovat o úrocích, a tedy jí ubude práce. Změna však nebude nijak razantní - dva bankéři k určitému datu o práci nepřijdou. Jejich šestileté funkční období doběhne a místa už nebudou znovu obsazena, vyplývá z návrhu zákona. Jeho věcný záměr vláda vzala na vědomí loni v březnu.

S eurem podle deníku přijde pro centrální banku i jedna příjemnější změna. Bankovní rada totiž bude složena jen z guvernéra a čtyř viceguvernérů. Dnes jsou viceguvernéři jen dva. Ti jsou lépe placeni, mají o pětinu vyšší hrubé mzdy než zbylí členové.

Novým viceguvernérem bankovní rady se s účinností od 1. března stane Mojmír Hampl a členkou bankovní rady Eva Zamrazilová. Radu naopak opouští po 12 letech viceguvernér Luděk Niedermayer. Další personální výměna v radě by se měla uskutečnit v únoru 2011, kdy vyprší funkční období hned čtyřem členům včetně guvernéra Zdeňka Tůmy. Toho vláda v pondělí nominovala na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK