Japonské akcie díky IBM silně rostly

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. února (ČTK) - Japonský akciový trh ve středu získal 1,5 procenta a s podporou plánu zpětného výkupu akcií americké společnosti IBM se jeho hlavní index dostal na šestitýdenní maximum. Na asijském devizovém trhu euro poprvé překročilo hranici jednoho a půl dolaru, protože americkou měnu srážely obavy z vývoje ekonomiky.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 206,58 bodu na 14.031,30 bodu a byl nejvýše od 11. ledna. Širší index TOPIX posílil o 1,3 procenta.

Růst vedly akcie technologických firem jako Sony. Povzbudil je plán společnosti IBM vykoupit část svých akcií za 15 miliard dolarů. Finanční tituly jako Mizuho rostly v naději na stabilizaci amerických pojišťoven dluhopisů. Rekordní ceny ropy zase vedly k posílení akcií energetických společností.

Euro se nad 1,50 USD dostalo již na počátku asijského obchodování a navázalo tím na pozdní úterní překročení tři měsíce starého rekordu. Zatímco dolar srážely dolů nepříznivé zprávy z ekonomiky, které naznačovaly další snižování úroků, u eura se naopak v dohledné době pokles sazeb nečeká. Kvůli propadu dolaru se v Asii dostaly ceny zlata na další rekord nad 955 dolarů za troyskou unci.

Evropskou měnu v úterý nastartovala vzhůru zpráva o nečekaném zlepšení podnikatelské nálady v Německu. Dolar pak oslaboval v reakci na propad indexu důvěry amerických spotřebitelů na pětileté minimum. Viceguvernér centrální banky (Fed) Donald Kohn pak řekl, že slabý ekonomický růst v USA vyvolává větší obavy než inflace. To potvrdilo, že Fed bude dále snižovat úroky a dolar bude nadále ztrácet výnosovou atraktivnost v očích investorů.

Dolar k euru klesl až na 1,5050 USD a ke konci tokijského obchodování byl na 1,5002 USD po úterním závěru 1,4966 USD. Euro také získalo na japonský jen, který ztrácel kvůli ochotě investorů jít do větších rizik. Kurz eura k jenu tak stoupl až na šestitýdenní maximum 161,43 JPY, nakonec se ale vrátil zpět o jeden jen na 160,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK