Cena ropy se vyšplhala na nové maximum

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Singapur 27. února (ČTK) - Cena americké ropy se v noci vyšplhala na nové rekordní maximum kvůli slabému dolaru. K růstu přispěla rovněž silná poptávka po topných olejích v Evropě a Spojených státech a známky, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na svém březnovém setkání nezvýší produkci.

Kolem 6:00 SEČ americká ropa zdražila o 24 centů na 101,12 dolaru za barel. V nočním elektronickém obchodování se dostala až na nové průběžné maximum 101,43 dolaru poté, co úterní obchodní seanci zakončila na novém závěrečném maximu 100,88 dolaru. Cena severomořské ropy Brent se dnes zvýšila o 15 centů na 99,62 dolaru.

"Zdá se, že katalyzátorem tohoto nárůstu byl slabý dolar," řekl analytik Mark Waggoner ze společnosti Excel Futures. "Právě teď pozorujeme u komodit širokou cenovou explozi," dodal Ralph Preston z firmy Heritage West Financial.

Dolar se v úterý propadl na rekordní minima vůči euru i koši předních měn kvůli obavám o americkou ekonomikou a známkám dalšího snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Evropskou jednotnou měnu naopak podpořila zpráva o překvapivém nárůstu podnikatelské důvěry v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK