Koruna vylepšila svoje maximum k dolaru

27.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Česká měna ráno vylepšila svůj rekord k dolaru na 16,67 Kč/USD. Informaci zveřejnil server Patria Online. Americkou měnu oslabují obavy z recese americké ekonomiky. V úterý dolar rekordně oslabil i vůči euru.

Česká měna v poslední době prudce posiluje, rekordní hodnoty zaznamenává i k euru. V pátek poprvé prolomila hranici 25 korun za euro, v pondělí odpoledne se posunula až na 24,93 Kč/EUR. V pondělí koruna zaznamenala i dosavadní rekord vůči dolaru - 16,81 Kč/USD, který dnes dále posunula.

Kurz eura ke konci úterního obchodování v USA vůči dolaru vzrostl na novou nejvyšší úroveň v historii těsně pod 1,50 dolaru. Vyšplhal se až na 1,4982 USD, tedy na nejvyšší úroveň od zavedení eura.

Dolar je pod tlakem zhoršující se americké ekonomiky, která stojí na pokraji recese. Analytici odhadují, že americká centrální banka (Fed) bude chtít podporovat ekonomiku snižováním úroků; z hlediska úrokových výnosů tak na tom bude dolar hůře a investoři budou dávat přednost jiným měnám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK